معرفی مدل OKR | روشی که شما را به اهدافتان میرساند
داستانهای زیادی در مورد دلایل موفقیت استارتاپ ها و شرکتهای بزرگی مانند گوگل بر سر زبانهاست که یکی از تأثیرگذارترین آنها، استفاده از مدل OKR است. گوگل توانست با استفاده از روش OKR، شرکت خود را بزرگتر کند و به اهداف کسب و کاری خود برسد.
شاید با خود فکر کنید بررسی دلایل موفقیت شرکتها، کمکی به پیشرفت فردی نمیکند؛ اما جالب است بدانید که استراتژی OKR، مدلی از هدف گذاری است که نه تنها برای شرکتها، بلکه برای افراد و تیمها نیز کاربردی است.
تیم محتوای روبرد در این مطلب، در تلاش است تا مدل OKR را به زبان ساده برای شما توضیح دهد. بعد از خواندن این مقاله، شما با استراتژی OKR، روش استفاده از OKR، مزایای مدل OKR و در نهایت، اینکه چگونه مدل OKR میتواند شما را به اهدافتان برساند، آشنا خواهید شد.
روش OKR چیست؟
پیش از اینکه بخواهیم استراتژی OKR را معرفی کنیم، لازم است بدانید که OKR، مخفف عبارت Objectives and Key Results (اهداف و نتایج کلیدی) است.
با استفاده از OKR، اهداف و راه رسیدن به آنها، واضحتر میشوند و شما متوجه خواهید شد که چگونه میتوانید به اهداف خود برسید.
روش OKR از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
1- اهداف
2- نتایج کلیدی
به بیان ساده، هنگامی که در مسیری قدم بر میدارید، لازم است بدانید که به کجا میخواهید برسید (اهداف خود را مشخص کنید). از طرفی، در این مسیر طولانی، لازم است تابلوهای راهنمایی وجود داشته باشند تا مطمئن شوید در مسیر درستی قدم میگذارید (نتایج کلیدی قابل اندازهگیری و قابل دستیابی را برای اهداف خود مشخص کنید).
در واقع ما اهداف اصلی را تعیین میکنیم و با مشخص کردن نتایج کلیدی، اهداف اصلی را به چند هدف کوچکتر تقسیم میکنیم.
روش کار سیستم OKR
بگذارید برای درک بهتر سیستم OKR مثالی را برایتان بازگو کنیم:
فرض کنید آقای موسوی، قصد دارد ورزش کردن را شروع کند. آقای موسوی بر طبق سیستم OKR، باید پیش از اقدام، دو سوال مهم از خود بپرسد:
1- به چه چیزی میخواهم برسم؟ (هدفم از ورزش کردن چیست؟)
2- چگونه مطمئن شوم به چیزی که میخواهم، میرسم؟ (چگونه به اهدافی که تعیین کردم برسم؟)
آقای موسوی، یک کاغذ و خودکار بر میدارد و شروع به نوشتن میکند. او برای شروع ورزش، سه هدف را برای خود مشخص میکند. سپس، زیر هر کدام از اهداف، روشهایی که میتواند با استفاده از آنها به هدف خود برسد را نیز یادداشت میکند:
1- من میخواهم تا 1 ماه دیگر، وزن کم کنم.
• رفتن به باشگاه در روزهای زوج
• پیادهروی در روزهای فرد
• کاهش مصرف شیرینی
• مصرف سبزیجات و غذاهای آبپز به جای فست فود
• نوشیدن منظم آب بین هر حرکت ورزشی
2- من میخواهم تا 2 ماه دیگر، بدن سالمتری داشته باشم
• افزایش مصرف سبزیحات
• مصرف بیشتر میوه• خوابیدن قبل از ساعت 11 شب و بیدار شدن، قبل از ساعت 7 صبح
3- من میخواهم تا 3 ماه دیگر بدن قویتر داشته باشم
• افزایش 40 درصدی مصرف پروتئین
• برقراری ارتباط حداقل با دو نفر از بچه های باشگاه
• انجام حرکت پلانک در روزهای جمعه (3 ست 20 تایی)
چگونه از سیستم OKR استفاده کنیم؟
با توجه به مثال بالا، استفاده از استراتژی OKR کار سختی نیست، اما لازم است برای استفاده از این روش، به چند نکته توجه داشته باشید:
1- مشخص کردن اهداف
برای مشخص کردن اهداف خود بر اساس سیستم OKR باید بدانید که همانطور که آقای موسوی، اهداف خود را در بازه زمانی 1 تا 3 ماهه مشخص کرد، شما هم باید در همین بازه زمانی اهداف خود را مشخص کنید.
در این بازه زمانی، شما باید 3 تا 5 هدف اصلی خود را یادداشت کنید. تا پایان بازه زمانی مشخص شده، شما فقط باید بر روی این چند هدف اصلی تمرکز کنید.
اهدافی که برای خود انتخاب میکنید، باید کیفی و قابل اجرا باشند.
2- مشخص کردن نتایج کلیدی
نتایج کلیدی، تابلوهای راهنمای مسیر شما هستند و از 2 جهت اهمیت دارند:
1- با استفاده از نتایج کلیدی، شما میدانید که قدم بعدی چیست و سردرگم نخواهید شد.
2- با کمک نتایج کلیدی، شما مطمئن خواهید شد که مسیر را به درستی طی میکنید.
مزایای استفاده از مدل OKR
از جمله مزایای استفاده از روش OKR میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- افزایش عملگرایی و دور شدن از کمالگرایی
با استفاده از روش OKR، شما مجبور خواهید بود بیشتر بر روی عملکرد خود تمرکز کنید و از کمالگرایی دوری کنید. طبق تحقیقات جدید دانشگاههای معتبر دنیا، جایگزینی عملگرایی به جای کمالگرایی، میتواند زودتر شما را به اهداف خود برساند.
منظور این است که به جای تمرکز بر خروجی، بهتر است بر روی عملکرد و کارهایی که انجام میدهید تمرکز کنید و از بابت خروجی، استرس نداشته باشید. عملکرد شما، ذره ذره شما را به هدفی که در نظر دارید، نزدیکتر میکند.
2- کاهش استرس و دغدغه فکری
بسیاری از ما، وقتی هدفی را تعیین میکنیم و برای رسیدن به آن برنامه ریزی میکنیم، استرس میگیریم که نکند به هدفم نرسم. استراتژی OKR، مثل یک نقشه گنج میماند که هدف و راههای مشخصی دارد و شما را در طول مسیر، راهنمایی میکند.
از این رو، شما دغدغهای از بابت گم کردن مسیر نخواهید داشت.
3- مشخص شدن وظیفهها
هنگامی که هدف و برنامۀ خود را بر اساس روش OKR میچینید، مسیر رسیدن به هدف شفافتر خواهد شد. این موضوع، بویژه برای کارهای تیمی بسیار حائز اهمیت است زیرا با این روش، وظایف هر یک از اعضای تیم مشخص میشود و هر کدام از اعضا، میدانند که باید چه کاری انجام دهند.
4- امکان بررسی عملکرد
با استفاده از متد OKR، شما میتوانید در هر لحظه، عملکرد خود را بررسی و در صورت لزوم، آن را اصلاح کنید. یعنی اگر در طول مسیر، اشتباهی انجام دادید، به راحتی میتوانید با کمک OKR دوباره به مسیر خود بازگشته و اشتباه خود را جبران کنید.
سخن آخر
متأسفانه بر اساس فرهنگ غلط دنیای مدرن، هنگامی که هدفی را برای خود مشخص میکنید، تنها نتایج هستند که اهمیت دارند. بسیاری از ما، فراموش میکنیم که انسان هستیم و انتظار داریم مانند رباتها، فقط به نتیجه فکر کنیم و از مسیر لذت نمیبریم. این نوع دیدگاه، در بسیاری از موقعیتها ما را به اهدافی که داریم نمیرساند.
این را بدانید که مسیر است که شخصیت شما را میسازد و این شخصیت و عملکرد شماست که به شما در راه رسیدن به اهدافتان کمک میکند.
استراتژی OKR بیشتر بر روی عملکرد تمرکز دارد. بر اساس این روش، شما باید بیشتر از خروجی، بر عملکرد خود متمرکز باشید. تنها اینگونه است که زودتر پیشرفت میکنید و اگر بخشی از مسیر را اشتباه بروید، به جای سرزنش کردن خود، سریعتر به مسیر بر میگردید و بدون افت انرژی به راه خود ادامه میدهید.