631 ساعت آموزش تخصصی در

آموزشـــــگاه روبرد

با اشتراک حرفه ای روبرد به همه آموزش ها دسترسی داشته باش!

مشاهده آموزش ها

چگونه یک برنامه ‌نویس موفق باشیم ؟

تمایل به یادگیری بیشتر:

یکی از مهمترین ویژگی‌های یک برنامه ‌نویس موفق، تمایل به یادگیری بیشتر است. فردی که در حوزه برنامه ‌نویسی فعالیت می‌کند، به خوبی می‌داند که فرایند آموزش هیچوقت به پایان نمی‌رسد. در نتیجه فردی که در این حوزه فعالیت دارد، باید به صورت مداوم اطلاعات خود را به روز کرده و با شرکت در دوره‌های تخصصی‌تر سطح دانش خود را ارتقا دهد. در صورتی که شما تمایل زیادی به یادگیری بیشتر مباحث حوزه تخصصی خود نداشته باشید و صرفاً با تکیه بر مهارت‌های اولیه و تجارب متوسط خود در این حوزه مشغول فعالیت شوید، به احتمال زیاد موفقیت و درآمد چشمگیری در انتظار شما نخواهد بود. به عنوان یک ویژگی برنامه ‌نویسی موفق باید به اشتیاق و تمایل به یادگیری بیشتر و وسیع‌تر اشاره کنیم.

تمایل به کسب تجربه بیشتر:

همانطور که در بخش قبل نیز به آن اشاره کردیم، تجربه اهمیت بسیار زیادی دارد و شاید می‌توانیم آن را مهمترین عامل موفقیت هر فرد در حوزه برنامه ‌نویسی بدانیم. به طور کلی فرایند برنامه ‌نویسی با آزمون و خطا‌های زیادی همراه است و شما باید طی این فرایند از اشتباهات خود درس بگیرید تا با کسب تجارب بیشتر، در حوزه تخصصی خود موفق شوید. اگرچه داشتن مهارت و دانش اولیه در خصوص یک زبان برنامه ‌نویسی قدم اول و اصلی برای شروع است؛ ولی بعد از یادگیری مفاهیم اولیه، باید به واسطه کسب تجربه بیشتر، سطح دانش خودرا نسبت به آن زبان برنامه ‌نویسی افزایش دهید.

 

تسلط نسبی بر مهارت ‌های فنی مرتبط:

قطعاً یادگیری عمیق یک زبان برنامه ‌نویسی تاثیر بسزایی بر موفقیت شما در حوزه‌های مختلف دارد؛ اما تنها درک و یادگیری عمیق یک حوزه برای موفقیت کافی نیست. در واقع شما باید سعی کنید علاوه بر زمان زیادی که برای آموزش و کسب تجربه در حوزه فعالیت خود اختصاص می‌دهید، زمان مشخصی را برای یادگیری نسبی مهارت‌های مرتبط با حوزه تخصصی خود نیز در نظر بگیرید. به عنوان مثال اگر شما یک برنامه ‌نویس بک‌اند هستید و به زبان پایتون یا php تسلط کافی دارید، بهتر است آشنایی و تسلط نسبی بر روی زبان‌هایی مثل html و css نیز داشته باشید.در چنین شرایطی بهتر می‌توانید مسائل مختلف را درک کرده به شیوه موثرتری به فعالیت‌های مورد نظر خود بپردازید. این کار هم باعث می‌شود تا دیدتان نسبت به حل مسائل و مشکلات مختلف بازتر شود و هم تاثیر زیادی بر موفقیت شما در مصاحبه‌های شغلی برای استخدام خواهد داشت. پس به عنوان دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق باید به یادگیری و تسلط نسبی و مهارت‌های جانبی و مرتبط دیگر نیز اشاره کنیم که اهمیت بسیار زیادی دارد.

 

داشتن مهارت‌ های ارتباطی:

یکی از پاسخ‌هایی که می‌توانیم به سوال چگونه یک برنامه ‌نویس موفق باشیم؟ بدهیم، داشتن مهارت‌های ارتباطی قوی و موثر است. اگرچه در شرایطی ممکن است شغل برنامه ‌نویسی انفرادی و غیر گروهی باشد؛ ولی یک برنامه ‌نویس دائماً با افراد زیادی از قبیل همکاران و کارفرما‌های مختلف در ارتباط است و به همین واسطه باید مهارت‌های ارتباطی قوی داشته باشد. مهارت‌های ارتباطی بر موفقیت شما در مصاحبه‌های شغلی، دریافت پروژه به صورت فریلنسری و متقاعد‌سازی کارفرما‌های مختلف، برقراری تعامل با برنامه نویسان دیگر و… تاثیر بسزایی دارند.همچنین باید در نظر داشته باشید که اگر شما در یک محیط اداری و شرکتی به صورت گروهی مشغول به فعالیت هستید، تمرکز بسیار بیشتری بر روی مهارت‌های ارتباطی شما خواهد بود به همین واسطه ملزم به تقویت آن‌ها خواهید بود. با توجه به موارد ذکر شده قطعاً می‌توانید به اهمیت زیاد این نوع مهارت‌ها پی ببرید. به همین دلیل دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق، داشتن مهارت‌های ارتباطی قوی و توسعه مداوم آن‌ها در جهت رشد فردی است.

 

پذیرش مواجه با شکست ها:

به طور کلی فرآیند برنامه ‌نویسی با شکست‌های زیادی همراه است و شما به عنوان یک برنامه ‌نویس باید آن‌ها را بپذیرید. شکست‌های مختلف طی فرآیند‌های مربوط به اجرای هر پروژه نباید شما را ناامید کند تا به واسطه آن‌ها از فعالیت مستمر خود دست بکشید؛ بلکه این شکست‌ها هستند که باعث افزایش دانش و تجربه شما خواهند شد. شکست در طی فرایند برنامه ‌نویسی عامل محرکی برای افزایش تلاش و آموختن بیشتر خواهد بود. در نتیجه شما نمی‌توانید انتظار داشته باشید که با هیچ باگی روبرو نشوید و هیچ گاه در پروژه‌های خود شکست نخورید.

 

مهارت در حل مشکلات مختلف:

همیشه مشکلات مختلفی سر راه یک برنامه ‌نویس وجود دارند و تا زمانی که نتوانید آن‌ها را مدیریت و حل کنید، نمی‌توانید انتظار پیشرفت و رشد در حوزه تخصصی خود را داشته باشید. در واقع شما باید تا حد زیادی مهارت کنترل و حل مشکلات مختلف را در خود تقویت کنید تا بتوانید پیشنهاد‌های کاری مختلف را قبول کنید. به طور کلی زمانی که شما با یک مشکل روبرو می‌شوید، باید ابتدا آن را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهید و سپس سعی کنید تا به دلیل بروز آن پی ببرید. در صورتی که تلاش برای فهمیدن دلیل مشکل بی‌فایده بود، باید سعی کنید تا با برقراری تعامل و مشورت با همکاران خود آن ایراد را برطرف کنید.در شرایط ممکن است حل مشکل روز‌ها به طول بیانجامد، ولی باید بدانید که پیگیری شما سبب می‌شود تا مجدداً با آن مشکل مواجه نشوید و یا در صورت مواجهه دوباره، به راحتی آن را حل خواهید کرد. پس به عنوان دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق باید به داشتن مهارت در مدیریت و حل مشکلات مختلف اشاره کنیم.در ادامه سعی می­کنیم پاسخ­های بیشتری به سوال مهم‌ ترین ویژگی برنامه ‌نویس موفق چیست ؟ بدهیم.

 

سازش ‌پذیری با محیط کار:

همانطور که گفتیم همیشه شغل یک برنامه ‌نویس فردی نیست و گاهی ممکن است به واسطه شرایط کاری مختلف نیاز باشد تا در یک فضای تیمی مشغول فعالیت شوید. در چنین شرایطی علاوه بر اینکه باید مهارت‌های ارتباطی قوی داشته باشید، می‌بایست در محیط کار خود سازش‌پذیر باشید. به طور کلی محیط‌های کاری قوانین خاص خود را دارند و شما نمی‌توانید به هر شیوه‌ای که تمایل دارید به فعالیت‌های مختلف بپردازید. در نتیجه باید سعی کنید تا با شرایط حاکم بر محیط فعالیت خود، تطبیق و سازش پیدا کنید.

 

صبور بودن:

یک برنامه نویس موفق باید صبور باشد و با حوصله کافی پروژه­های مختلف را انجام دهد. در واقع برنامه­نویسی یک فرایند پر زحمت بوده که مستلزم زمان و صبر کافی برای به ثمر رسیدن است. به همین دلیل شما باید به حد کافی صبور باشید و با آرامش خاطر و در یک بازه زمانی استاندارد به فعالیت­های مورد نظر خود بپردازید.

 

مهارت رفع باگ‌ ها (Debugging):

دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق، توانایی رفع باگ یا Debugging است. اگرچه باگ کابوس و دغدغه فکری تمام برنامه نویسان جهان است؛ ولی باید بدانید که هیچ باگی غیر قابل حل نیست. در واقع زمانی که پروژه شما به درستی کار نکند و با مشکلات مختلفی همراه باشد، در آن باگ وجود دارد و شما به عنوان یک برنامه ‌نویس باید توانایی رفع آن را داشته باشید. فرایند رفع باگ یا Debugging گا‌ها زمان بر بوده و ممکن است نیاز باشد تا وقت بسیار زیادی را صرف آن کنید؛ ولی نتیجه کار عملکرد درست پروژه همراه با کسب تجارب بیشتر و افزایش سطح دانش شما خواهد بود. همچنین بعد از حل باگ‌های موجود، دقت شما در کدنویسی نیز افزایش پیدا می‌کند که این مورد نیز بسیار حائز اهمیت است. پس با توجه به این موارد، احتمالا می­توانید به سوال چگونه یک برنامه ‌نویس موفق باشیم ؟ پاسخ مناسب دهید.


اشتیاق و تمایل به فعالیت:

داشتن علاقه و اشتیاق به حوزه فعالیتی بسیار مهم است. زمانی که شما علاقه کافی به حرفه خود نداشته باشید، طبیعتا کار کردن به مدت طولانی در طی شبانه روز و همچنین حل مشکلات رایج برایتان طاقت‌فرسا خواهد بود. در نتیجه زمانی که به حوزه تخصصی خود علاقه داشته باشید، به نسبت اشتیاق و تمایل شما به فعالیت بیشتر نیز افزایش پیدا می‌کند. البته باید توجه داشته باشید که کار کردن به مدت طولانی نیز ممکن است باعث کاهش تمایل شما به انجام فعالیت‌های مختلف شود. با توجه به این موضوع، نباید خودتان را فدای کار و فعالیت کنید. به منظور تقویت اشتیاق و علاقه خود می‌بایست در اوقات فراغت یا تایم‌های غیر کاری، به استراحت و فعالیت‌های تفریحی مختلف بپردازید. پس داشتن اشتیاق و تمایل به کار که دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق به حساب می‌آید، مستلزم داشتن برنامه‌ریزی برای انجام فعالیت‌های کاری و تفریحی است.

 

مدیریت زمان:

زمان در فرایند برنامه ‌نویسی اهمیت زیادی دارد؛ مخصوصاً در شرایطی که تایم مشخصی برای اجرا و تحویل پروژه در نظر گرفته شده باشد. یک برنامه ‌نویس موفق باید بتواند تا امور مختلف را اولویت‌بندی کرده و بر اساس یک ارزش‌گذاری دقیق، به اجرای هر یک از آن‌ها بپردازد. وقتی که شما برنامه‌ریزی دقیقی برای انجام پروژه‌های مختلف خود نداشته باشید، قاعدتا نمی‌توانید در مدت زمان مشخص شده پروژه را به کارفرما برسانید و یا خروجی مناسبی را از آن دریافت کنید. در نتیجه باید تلاش کنید تا مهارت مدیریت زمان را در خود تقویت کرده و به موارد تعیین شده برای هر پروژه توجه کافی داشته باشید.

 

تنبلی در اجرا!

شاید به نظرتان عجیب برسد، ولی تنبلی در کد‌نویسی دیگر ویژگی برنامه ‌نویس موفق به حساب می‌آید! احتمال آن جمله معروف بیل گیتس را شنیده باشید که گفته: من برای استخدام، افراد تنبل را در نظر می‌گیرم. در واقع دلیل این موضوع به شخصیت اکثر افراد تنبل برمی‌گردد که معمولاً تمایل دارند تا ساده‌ترین روش‌ها را برای انجام سریع کار‌های مختلف پیدا کنند.

در واقع تنبلی در برنامه ‌نویسی هم باعث می‌شود که شما تلاش کنید تا سریع‌ترین راه را برای رفع مشکلات و باگ‌ها و همچنین اتمام پروژه خود پیدا کنید. البته تنبلی به معنی اشتیاق نداشتن به انجام کار نیست و شما باید تلاش کنید تا سریعترین و موثرترین روش را پیش بگیرید. اگر فرد تنبلی نیستید، نیازی نیست تا روحیه تنبلی را در خودتان تقویت کنید؛ اما اگر در کد‌نویسی مقدار تنبل هستید باید سعی کنید تا از این اخلاق و روحیه در جهت تسریع فرایند‌های مختلف برنامه ‌نویسی استفاده کنید.

 

توانایی برنامه ‌ریزی:

در بخش‌های قبل نیز به اهمیت برنامه‌ریزی در فرایند برنامه ‌نویسی اشاره داشتیم. شاید بتوانیم توانایی برنامه‌ریزی را به عنوان بهترین پاسخ به سوال چگونه یک برنامه ‌نویس موفق باشیم؟ در نظر بگیریم. هر برنامه ‌نویس باید برای فعالیت‌های مختلف خود برنامه‌ریزی داشته باشد و بر طبق آن به کار‌های مختلف خود بپردازد. در هنگام برنامه‌ریزی برای کار‌های مختلف باید ابتدا موارد موجود را ارزش‌گذاری و اولویت‌بندی کرده و سپس بازه زمانی مشخصی را به انجام هر یک از آن‌ها اختصاص دهید. از این طریق می‌توانید به صورت اصولی و بر طبق یک برنامه مشخص، پروژه‌های خود را پیش ببرید و با چالش‌های مربوط به کمبود زمان مواجه نخواهید شد.

 

داشتن نگاه تجاری و بیزینسی:

یک برنامه ‌نویس موفق باید علاوه بر تسلط بر مهارت‌های مورد نیاز و تلاش برای ارائه بهترین‌ها، باید یک دید تجاری به پروژه‌های خود داشته باشد. زمانی که شما نگاه بیزینسی به پروژه‌های مختلف داشته باشید، متوجه خواهید شد که چه چیز‌هایی برایتان سود بیشتری دارد و چه چیز‌هایی باعث اتلاف وقت شما شده و مانع پیشرفتتان است. شما به عنوان یک برنامه ‌نویس باید بدانید که چه پروژه‌هایی ارزش و پتانسیل مطلوبی برای اجرا دارند. حال این پروژه‌ها می‌توانند یک ایده استارتاپی یا پروژه‌های برون سپاری شده از سوی یک کارفرما باشند. به طور کلی داشتن نگاه تجاری نسبت به پروژه‌های مختلف سبب موفقیت بیشتر یک برنامه ‌نویس در حوزه‌های تخصصی مختلف می‌شود. البته باید توجه داشته باشید که صرفاً داشتن نگاه تجاری به هر پروژه‌ای اشتباه است و این دید در کنار عوامل مهم دیگر با ارزش خواهد بود.

 

داشتن روحیه کار تیمی:

اگر قصد دارید تا در یک شرکت برنامه ‌نویسی مشغول به کار شوید، علاوه بر مهارت سازش‌پذیری با محیط کار، حتماً باید روحیه کار تیمی را نیز در خودتان تقویت کنید. البته پروژه‌های تیمی محدود به یک مکان خاص مثل شرکت یا اداره نیستند و گاهی شما باید از راه دور با برنامه نویسان دیگر در ارتباط باشید و وظیفه خودتان را به بهترین شکل انجام دهید. برقراری تعامل و رابطه دو طرفه با دیگر برنامه نویسان، توانایی پیشبرد پروژه‌های گروهی، داشتن رابطه مسالمت‌آمیز و تاثیرگذار با همکاران و… همگی از مواردی هستند که باید در یک پروژه تیمی به آن‌ها توجه داشته باشید.

 

منبع : سایت آموزشی سبزلرن
https://sabzlearn.ir/program-writer-feature

 

نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: