دورکاری چیست؟
با توجه به تغییر نوع کارکردن و شیوه های جدید کسب درآمد، شاید شما هم بخواهید بدانید دورکاری چیست؟ یا دورکاری یعنی چه؟ دورکاری به فعالیت و کاری می گویند که نیاز نباشد به صورت فیزیکی در محل کار حاضر شوید، مفهوم دورکای به انعطاف از نظر زمان و محل انجام کار اشاره دارد. به دورکاری Telecommutin ،remote work یا teleworking و یا work from home نیز گفته می شود که با پیشرفت تکنولوژی و پدیده هایی مانند کرونا شرایط دورکاری نسب به قبل در شرکت ها و سازمان های دنیا بیشتر رواج پیدا کرده و به احتمال زیاد میزان دورکاری نیروها و این سبک از کار کردن بعد اتمام کرونا هم ادامه داشته باشد پس لازم است اطلاعات خوبی در مورد دورکاری و انواع آن داشته باشیم.
کرونا و تاریخچه پیدایش دوکاری
دورکاری پدیده ای است که در دوران همه گیری کرونا نسبت به قبل رواج پیدا کرد و سر زبان ها افتاد. کرونا باعث شد شرکت ها به اجبار به سمت دورکاری نیروها و کارمندان بروند اجباری که به احتمال زیاد باعث شود بسیاری از نیروها و موقعیت شغلی بعد اتمام کرونا دورکار باقی بمانند، اما بر تاریخچه دورکاری به سال ها قبل بر میگردد.
همگام مرور تاریخچه دورکاری، متوجه میشویم در بعضی از سال ها رواج بیشتری پیدا کرده. یکی از نقاط عطف این روش کاری در سال 1980 و با پیدایش اینترنت است. بعد از رواج استفاده از اینترنت و به وجود آمدن شغل های فناوری اطلاعات و وابسته به اینترنت، طبیعتا کار از راه دور هم بیشتر شد تا افراد از طریق بستر اینترنت بتوانند فعالیت های خود را در دهر جایی که هستند انجام دهند. اما باید به این نکته توجه کرد که قبل پیدایش اینترنت این مدل کاری وجود داشت و در زمان انقلاب صنعتی و رشد صنایع مختلف بعضی از فعالیت ها و شغل ها در دور از کارخانه انجام میشد.
انواع دورکاری چیست؟
دورکاری را میتوان به دسته بندی های مختلف و با جزئیات دقیق تقسیم بندی کرد اما به طور کل سه دسته دورکاری داریم:
1. دورکاری تمام وقت
2. دورکاری پاره وقت و موردی
3. فریلنسری
دورکاری تمام وقت چیست؟
دورکاری تمام وقت یا full time به مدل کاری میگویند که کارمند به طور کامل وظایف خود را به دور از محل کار سنتی انجام می دهد و حقوق و مزایای ثابتی دارد. این نوع مدل کاری هم برای شرکت ها و هم برای افراد می تواند مناسب باشند و شرکت ها در هر کجای کشور نیروی مورد نیاز خود را با هزینه های معقول پیدا و استخدام کند، استخدام افراد هزینه هایی مانند هزینه تجهیزات (کامپیوتر، اینترنت و...)، بعضا هزینه ایاب و ذهاب را برای شرکت ها ایجاد می کند که در صورت استخدام افراد به صورت دورکار و تمام وقت، می توانند این هزینه ها را مدیریت کنند.
بعضی از مشاغل مانند تولید محتوا در سایت و شبکه های اجتماعی، نویسندگی، مدیریت شبکه های اجتماعی، ترجمه، بعضی از پوزیشن های شغلی دیجیتال مارکتینگ و... را می توان به صورت دورکاری تمام وقت انجام داد.
پیشنهاد میکنیم مطلب رزومه چیست را مطالعه کنید
دورکاری پاره وقت یا منعطف چیست؟
دورکاری پاره وقت به روش های مختلفی انجام می شود؛ گاهی کارمندان در محل کار حاضر میشوند، اما نه به طور منظم. به معنای دیگر، آن ها بعضی از کارها را دور از محل کار یا در خانه انجام می دهند. بعضی کارمندان نیز پایه کارشان ریموت و دورکاریست، اما در جلسات شرکت می کنند و تعامل کافی را با تیم دارند.
دورکاری فریلنسری چیست؟
فریلنسر کیست؟ بعضی افراد تنها ماهیت کارشان پروژه ای و دورکاریست. در واقع گاهی شرکت ها بعضی از کارها و فعالیت های خود را به صورت پروژه ای به افراد دیگر می سپارند. فریلنسر ها هم میتوانند به طور همزمان چند پروژه برای چند شرکت انجام دند و بدون اینکه به صورت حضوری در این شرکت ها حاضر باشند این یکی از مزیت های خوب فریلنسر بودن است که میتوانید بدون استخدام شدن در یک شرکت خاص و بدون انجام روتین ساده با شرکت های مختلف و پروژه های مختلف همکاری و کار کنید. اما لازمه این کار ایجاد ارتباط و شبکه سازی با افراد دیگر است ، شما باید خود را به مدیران شرکت ها معرفی کنید و ارتباط بگیرید که سایت هایی مانند پونیشا و شبکه اجتماعی تخصصی روبرد این کمک را به شما میکند که با افراد دیگر ارتباز بگیرید و پروژه های فریلنسری بگیرید و درآمد زایی داشته باشید.
مزایا و معایب دورکاری چیست؟
دلایل زیادی برای رواج دورکاری مطرح شد. طبیعتا این روش کاری مزایا و معایب خاص خود را دارد. البته با توجه روحیات هر شخص این ویژگی ها متفاوت هستند و نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید. در ادامه به شکل موردی درباره این مزایا و معایب صحبت کردیم:
مزایای کارکنان در دورکاری چست؟
کاهش هزینه های مالی رفت و آمد:
یکی از مهم ترین هزینه هایی که یک کارمند متحمل می شود هزینه رفت آمد است و این هزینه ها در کلان شهرهایی مانند تهران بیشتر می شود. فاصله زیاد با محل کار باعث هزینه های مالی و زمانی زیادی برای اشخاص و کارمندان می شود.
مدیریت زمان
جدای از هزینه، زمانی هم که صرف رفت و آمد می شود در دورکاری به صفر می رسد و این زمان و مسافت تا محل کار تاثیر مستقیمی در بهره وری کارکنان دارد. کار کردن در منزل، باعث جلوگیری از خستگی مفرط یک نبروی کار میشود.
منعف بودن زمان کار
در دوکاری به هر روش شما از نظر زمان انجام فعالیت وکار ها بسیار منعطف هستید و با هماهنگی با کارفرما میتوانید این زمان ها را مدیریت کنید.
سلامت روحی و روانی
کارکنانی که به صورت دورکاری فعالیت میکنند، کمتر دچار اضطراب و استرس می شوند، چون هم با افراد دیگر وکارکنان دیگر ارتباط کمتری دارند و چالش ها و تنش ها کاهش پیدا میکند. البته که افراد برونگرا بهتر است در محل کار حاضر شوند، زیرا این یک نیاز اساسی برای آن هاست و انرژی خود را از جمع دریاف می کنند. افراد درونگرا همیشه از این نوع کار کردن استقبال می کنند.
کارکردن در شرکت های مختلف با مسافت های مختلف
یکی از مهمترین مزایای دورکاری عدم وجود محدودیت زمانیست. در واقع شما میتوانید در هر شهری هستید با دیگر شرکت ها در شهرها و حتی کشورهای مختلف همکاری کنید. بسیاری از افراد با این روش توانستند مهارت ها و تجربیات زیادی به دست آورند و رزومه خود را تقویت کنند.
درکنار خانواده بودن
دورکاری به شما کمک میکند بیشتر در کنار خانواده خود باشید و این مورد باعث احساس آرامش بیشتر و رضایت درونی و افزایش بهره وری و شوق و اشتیاق به کار کردن می شود.
اشتغال افراد دارای محدودیت و معلولیت
افراد داری محدودیت حرکتی که امکان کار کردن حضوری ندارند، به صورت ریموت میتوانند همه فعالیت های خود را انجام دهند.
معایب کارکردن برای کارکنان به صورت دورکاری چیست؟
افسردگی و انزوا
کار در منزل و دورکاری جدای از مزایایی که دارد برای بسیاری افراد میتواند مشکلات روحی و روانی ایجاد کند. بسیاری از افراد برونگرا هستند و تمایل دارند با افراد دیگر تعامل داشته باشند. زمانی که بیشتر وقت خود را در منزل میگذرانند و با اشخاص کمتری ارتباط دارند، به مرور دچار افسردگی میشوند.
کاهش بهره وری و انگیزه کار کردن
عدم توجه به مشکلات کارکنان، باعث کاهش بهره وری و کارایی آن ها میشود. مدیریت کارکنان نیاز به نظارت دقیق و مستمر دارد و در روش دورکاری این نظارت کمی سخت به نظر می آید.
عدم مدیریت زندگی کاری و شخصی
کار در منزل گاهی باعث در هم آمیختگی زندگی شخصی با کار میشود و طبیعتا این موضوع هم برای کارمند و هم برای کارفرما مشکل ساز است. توصیه می شود افراد دورکار در منزل برای خود یک محیط کار جداگانه داشته باشند تا از نظر ذهنی کار و زندگی شخصی تفکیک پیدا کند.
دورکاری کارمندان چه مزایایی برای کارفرمایان دارد؟
کاهش هزینه های شرکت
کارفرماها با استخدام نیروهای دورکار بسیاری از هزینه های متداول را کاهش می دهند. هزینه هایی مانند اجاره فضای کار، هزینه های حمل و نقل کارمندان، هزینه های درون سازمانی و ... . از طریق روبرد و سایر سایت های مشابه میتوانید استخدامی دورکاری داشته باشید.
افزایش تعداد نیروها
با کاهش هزینه های جاری کسب و کار از طریق استخدام کارمندان دورکار، کارفرمایان می توانند نیروهای بیشتری استخدام کنند و به روند رشد سازمان سرعت ببخشند. البته که مدیریت نیروهای زیاد که دورکار هستند کمی سخت است اما با مطالعه و استفاده از تجربیات دیگران این کار شدنیست.
استخدام نیروهای متخصص
یافتن نیروی متخصص از جمله مشکلاتیست که همه کارفرمایان با آن دست و پنجه نرم میکنند. درواقع استخدام نیروی دورکار همه این محدودیت ها را کنار زده و فرصتی مناسب برای حل کردن مشکلات
دورکاری کارمندان باعث چه مشکلاتی برای کارفرمایان میشود؟
کاهش نظارت بر کارکنان
با دورکاری و دور بودن کارکنان نمیتوان مثل حالت سنتی بر عملکرد و تایم کاری کارکنان نظارت دقیقی داشت. این امر شاید باعث شود که کارکنان وظایف خود را به نحو احسنت انجام ندهند. در این حالت کارفرماها قوانینی وضع می کنند تا بتوانند به خوبی نیروها را مدیریت و بر کارشان نظارت کنند.
کاهش رقابت و پیشرفت کارکنان
در کار حضوری و تمام وقت، اعضای تیم همواره به یکدیگر کمک می کنند و تجربیات خود را در اختیار همکاران قرار می دهند. در این حالت کارمندان علاوه بر هم افزایی تیمی، رقابت سازمانی هم خواهند داشت. روش دورکاری این فرصت ها را کمرنگ می کند و هم افزایی را تا حد قابل توجهی کاش می دهد.
کاهش تمرکز کاری کارکنان
کار کردن در فضای خانه و دوری از محل کار، ناخوداگاه تمرکز کارمندان را کاهش میدهد. برای تثبیت کیفیت کار باید برنامه ای مشخص داشت و یک سیستم نظارتی مناسب تدوین کرد.
پیشنهاد میکنیم مقاله 9 نکته برای مدیریت موفقیت آمیز کارمندان از راه دور مطالعه کنید
قرار داد دورکاری چیست؟ انواع قرارداد دورکاری
قرارداد دورکاری که بین دو طرف کارفرما و افراد تنظیم میشود، می تواند قرارداد به صورت پیمان کاری یا قرارداد کار معمول باشد. قرار داد به صورت پیمانکاری این گونه است که فرد متعهد می شود به صورت پروژه ای و در یک بازه زمانی مشخص تعداد کار و وظایف مشخص را انجام دهد و بعد اتمام پروژه عملا همکاری بین طرفین به اتمام میرسد. این نوع قرارداد برای دورکاری از نوع فریلنسری می باشد.
در نوع قرارداد کاری هم فرد متخصص را سازمان و شرکت استخدام میکند و حقوق و مزایای قانون کار را باید به فرد استخدام شونده به عنوان کارمند پرداخت کند. این نوع قرارداد مناسب دورکار از نوع تمام وقت و پاره وقت است که فرد به دلایل مختلف مانند کرونا در منزل میتواند وظایف خود را انجام دهد. نکته ی قابل توجه این است که در هر دو نوع قرارداد به خصوص از نوع پیمان کاری باید شرح وظایف و تعهد ها را به صورت کامل نوشته شود.
ابزار های مرتبط دورکاری چیست؟ ابزارهای مدیریت سازمانی
شما باید بتوانید با استفاده از ابزارهای مختلفی که وجود دارد با نیروهای خود تعامل داشته باشید فعالیت های آن ها را مدیریت کنید. در شرایط دورکاری لازم است علاوه بر کارفرما و کارکنان، خود کارکنان هم با یکدیگر تعامل داشته باشند.
تماس تصویری:لازم است برای مدیریت کردن کارها جلسات متعددی به صورت تماس تصویری برگزار شود. شما میتوانید از واتس اپ و اسکایپ(skaype) استفاده کنید.
مدیریت پروژه دورکاری: برای مشخص کردن تسک ها و وظایف کارکنان میتوانید با ابزارهای رایج مثل ترلو(trello)، آسانا (Asana) و تسکولو و... کارها را پیش ببرید.
اشتراک فایل و اسناد دورکاری: شما نیاز دارید اسناد و فایل های خود را بین کارکنان مانند نامه های اداری و فایل های مهم را به اشتراک بگذارید. ابزارهایی مانند گوگل درایو، دراپ باکس ابزارهایی هستند که بسیار کاربردی و دربین سازمان ها رایج می باشند. به طور مثال دراپ باکس فضایی حدود 2 گیگابایت را برای اشتراک فایل و اسناد در اختیار شما قرار می دهد و رابط کاربری بسیار مناسبی دارد.
البته ابزارهای دیگری مانند گوگل شیت، گوگل داکس، گیت هاب هم وجود دارند که هر کدام دارا کاربردهای خاص خود هستند و میتوانید از قابلیت هایشان استفاده کنید.
در هنگام دورکاری برای ارتباط داشتن به صورت صوتی با همکاران و افراد دیگر پیشنهاد می کنیم مطلب کلاب هاوس را مطالعه کنید.