استعدادت رو بشناس، شغل مناسبش رو پیدا کن!

اینجا تست بده، با مشاغل مختلف آشنا شو و مسیر شغلیت رو بساز!

تست شخصیت و راهنمای مشاغل

در این مقاله شما با رشته ساخت و تولید و بازار کار آن آشنا خواهید شد. همچنین یاد می‌گیرید چه مهارت هایی را باید در این زمینه بیاموزید.

معرفی کامل رشته ساخت و تولید و بازار کار آن

رشته ساخت و تولید چیست؟ در واقع گرایش ساخت و تولید از زیر شاخه ها و گرایش های رشته مهندسی مکانیک است. (Manufacturing engineering) طبق تعریف مهندسان ساخت و تولید، رشته‌ای است که به تحصیل و کسب تجربه در زمینه‌ی ماشین کاری، جوشکاری، تعمیرات و نگهداری و... می‌پردازد تا شما با رویه های مهندسی در فرایند تولید آشنا شوید. به نظر شما چرا معرفی رشته ساخت و تولید مهم است؟ بسیاری از فرآورده ها و ماشین ها مثل خودرو، هواپیما، کامپیوتر، اسباب بازی، موبایل و... که در دسترس مردم هست، برای تولید به کارشناسان و متخصصان رشته ساخت و تولید نیاز دارند.
در این رشته شما نیاز دارید به روندها، ابزارها و ماشین آلات و تجهیزات مرتبط با صنایع مربوط به رشته ساخت و تولید مسلط باشید تا آن ها را بهبود بخشید و بهینه سازی کنید. همچنین از این ابزارها برای تولید فراورده های با کیفیت استفاده‌ای بهینه داشته باشید. یکی از توانایی هایی که شما در رشته ساخت و تولید باید کسب کنید، ارزیابی مقرون به صرفه بودن پروژه ها است.
خروجی این رشته، افرادی هستند که می توانند با تکنولوژی های مرتبط به صنایع مختلفی کار کنند. تکنولوژی هایی از جمله: ابزار سازی، ریخته گری، جوشکاری، فرم دادن فلزات، طرح کارگاه یا کارخانه های تولیدی که در زمینه ساخت و تولید ماشین آلات و صنایع کشاورزی، نظامی، ماشین سازی، ابزار سازی، خودرو سازی و... .
افرادی که قصد تحصیل در این رشته را دارند باید در دروس ریاضی، فیزیک و مکانیک قوی باشند و با مباحثی مانند استاتیک و مقاومت مصالح به خوبی آشنا باشند تا بتوانند دروسی مانند ارتعاشات دینامیکف دینامیک ماشین، ارتعاشات ماشین و... را بهتر درک کنند.
امروزه به دلیل اهمیت فراوانی که در زمینه تولید وجود دارد، رشته ساخت و تولید در دانشگاه ها به صورت رشته‌ای جدا و مستقل ارائه می‌شود. این رشته، مخصوص متقاضیان گروه آزمایشی ریاضی فیزیک می‌باشد و یکی از گسترده ترین شاخه های مهندسی محسوب می‌شود.

 


معرفی رشته نرم افزار و شغل های پر درآمد آن.


 

این رشته مناسب چه افرادی است؟

شما در انتخاب رشته‌تان نمی‌توانید علاقه و توانایی‌تان را نادیده بگیرید. اگر شما برای رشته مورد نظر انگیزه کافی نداشته باشید و از روی اجبار به خاندن آن رشته بپردازید، نه تنها تحصیل برایتان هیچ فایده‌ای نخواهد داشت، بلکه ممکن است حتی به ترک تحصیل ختم شود.
برای انتخاب این رشته، در وهله اول شما باید به ریاضی و فیزیک علاقه زیادی داشته باشید، زیرا این دو درس از نقاط قوت این رشته محسوب می‌شوند. اگر شما می‌خواهید در این رشته تحصیل کنید، لازمه‌اش این است که دارای خلاقیت و نوآوری باشید و به امور فنی، ساخت و تولید نیز علاقه مند باشید. یعنی دائما دنبال خلق و ایجاد ازار و وسایل جدید باشید.
اگر شما به رشته مکانیک علاقه مند هستید، رشه ساخت و تولید می‌تواند برایتان گزینه‌ی مناسبی باشد.


اهمیت رشته ساخت و تولید

رشته مهندسی ساخت و تولید، متشکل از مباحث و رشته هایی همچون: مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، مهندسی برق و مهندسی صنایع می‌باشد. البته کاربردی ترین آنها همان رشته مکانیک می‌باشد که رشته ساخت و تولید نیز یکی از گرایش های آن است.
از مهم ترین مباحث در این رشته می‌توان به روند های تولید، ساخت و تولید، برنامه ریزی، طراحی ابزار، کنترل کیفیت، تولید به کمک کامپیوتر، طراحی به کمک کامپیوتر و رباتیک اشاره کرد.
رشته مهندسی ساخت و تولید به روش ساخت فراورده می‌پردازد. این رشته نیازمند این است که با روش های تولید آشنایی کافی کسب کنید تا بتوانید برای روند های تولید بهترین طرح ریزی ها را داشته باشید. همچنین قدرت برسی و یافتن بهترین شرایط کارکرد را پیدا کنید.
از روش های متنوع تولید می‌توان به برش فلزات، مونتاژ، شکل دهی، بازرسی و تست اشاره کرد. مهندسین این رشته می توانند ابزار ها و روش های مخصوصی طراحی و تولید و روش های جدید و نوآورانه را جایگزین روش های کنونی تولید کنند.
مهندسان رشته ساخت و تولید، استاندارد های کار ها را مشخص می‌کنند و مراحل تولید را هماهنگ می‌کنند و از مرحله دریافت مواد اولیه تا صدور قطعات ساخته شده را در روند همواری تعیین می‌کنند. آن ها وظیفه دارند در یک سیستم، تجهیزات و نیروی انسانی را متحد سازند تا فرآورده های با کیفیت و کارآمد به وجود آورند.


مهارت ها و توانایی های فراغ التحصیلان این رشته

مهندس ساخت و تولید باید از بسیاری از علوم و مهارت ها برخوردار باشد. دانشجویانی که به کار های تئوریک علاقه مند هستند می‌توانند در این رشته تحصیل کنند و در زمینه های نظری و تئوری به فعالیت بپردازند.
برخی از مهارت هایی که یک مهندس ساخت و تولید باید از آنها برخوردار باشد عبارتند از:

  1. استفاده از علوم ریاضی، علوم پایه و علوم مهندسی برای حل مسائل مهندسی ساخت و تولید
  2. طراحی آزمایش های مورد نیاز و تشریح نتایج آن
  3. طراحی وسیله ها، سیستم ها و روند هایی برای مشخص کردن داده ها
  4. انتقال اطلاعات فنی مورد نیاز کارخانه‌جات، به کارگران و کارمندان
  5. برنامه ریزی کردن کارگاه ساخت و تولید و سازماندهی و کنترل کردن مراحل کار
  6. ارزیابی و کنترل کالای تولید شده را از نظر کیفیت
  7. داشتن دانش و توانایی مونتاژ، تعمیر و ساخت
  8. اداره کردن یک کارگاه تولیدی به عنوان سرپرست کارگاه
  9. آموزش دادن به کارگران کارگاه
  10. توانایی کار با کامپیوتر و نرم افزار های مربوط به طراحی، جمع آوری و تحلیل دیتا
  11. قدرت انتقال ایده های خود از طریق رسانه های مختلف
  12. فعالیت به عنوان تحلیلگر در تیم های حل مسئله
  13. درک مسائلی که بر اقتصاد، ایمنی، سیاست، صنعت و... تاثیر می‌گذارد
  14. به روز نگه داشتن دانش خود در فیلد کاری خود

درآمد گرایش ساخت و تولید


درآمد و بازار کار رشته ساخت و تولید

طبیعتا برایتان سوال پیش آمده که آینده شغلی رشته ساخت و تولید چیست؟ اصلا یک شغل رشته ساخت و تولید چقدر می‌تواند درآمد داشته باشد؟ آیا بازار کار رشته ساخت و تولید قابل اعتماد است؟
دستمزدی که یک مهندس مکانیک دریافت می‌کند، ‌می‌تواند در بخش های خصوصی بسیار متفاوت باشد. میزان حقوق فرد به نوع پروژه‌ای که برای ان کار می‌کند بستگی دارد. همچنین به اهداف و گستردگی شرکتی که برای آن کار می‌کندی نیز مربوط است. البته این موارد فقط تعدادی از عوامل بیرونی موثر بر درآمد مهندس ساخت و تولید بود، عوامل مهم تری وجود دارند که به خود شما بستگی دارد. عواملی مانند سابقه کار، رزومه مناسب، میزان تحصیلان، میزان مهارت ها و توانایی های شما است که تعیین می‌کند شما به چه اندازه‌ای حقوق دریافت کنید.
اگر می خواهید با رشته ساخت و تولید ثروت سازی کنید، باید سراغ کارآفرینی در این زمینه بروید. اگر کارآفرینی کنید و کار مستقلی در حوزه‌ای خاص راه اندازی کنید، آن وقت شرایط فرق خواهد کرد و درآمد هایی بیشتر از کارمندی کسب خواهید کرد که البته آن هم به عوامل خاصی بستگی دارد و میزان درآمدتان متفاوت خواهد بود.
به دلیل کاهش درآمد نفتی و محدودیت های ارزی، بازار کار رشته ساخت و تولید گسترش چشمگیری داشته است. تمایل به تولید داخل و ایجاد تکنولوژی های تولید تجهیزات و ابزا ها، نیاز به خدمات مهندسی را افزایش داده است.
می‌توان گفت در ایران صنعت نفت، صنعت خودروسازی و قطعه سازی و هوافضا بیشترین فرصت های شغلی را فراهم کرده‌اند. فارغ التحصیلان رشته ساخت و تولید می‌توانند با توجه به میزان تخصص و مهارت خود در موقعیت های شغلی زیر مشغول به کار شوند:

  • صنایع ماشین سازی
  • صنایع ابزار سازی
  • صنایع خودروسازی
  • صنایع کشاورزی
  • صنایع هوایی
  • طراحی و ساخت ماشین‌آلات و قطعات
  • طراحی و ساخت تجهیزات و سیستم های انتقال و تصفیه آب
  • طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاه ها
  • طراحی و ساخت سیستم های کنترلی پالایشگاه ها و کارخانه ها
  • طراحی و ساخت سیستم های مکانیکی
  • ساخت تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان ها
  • ساخت ماشین آلات تغلیظ و بازیافت مواد
  • طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی
  • ساخت تجهیزات دفاعی
  • ساخت ربات ها، بازو های مکانیکی
  • ساخت سیستم های تولید

شغل های فارغ التحصیلان رشته ساخت و تولید

بهترین دانشگاه ها در رشته ساخت و تولید

به دنبال بهترین دانشگاه برای رشته ساخت و تولید می گردید؟ ما فهرستی از بهترین دانشگاه ها برای رشته ساخت و تولید آماده کرده ایم:

  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه پردیس امام خمینی - گرگان
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه صنعتی شریف

دروس رشه ساخت و تولید (چارت درسی رشته ساخت و تولید)

تعداد واحد درسینام درس
3روش های تولید و کارگاه
3مقاومت مصالح 1
3علم مواد
3ریاضیات پیشرفته 1
3ماشین های کنترل عددی کامپیوتری پیشرفته
3فرایند های مونتاژ
3سیستم های تولید صنعتی
3فرایند های الکتروفیزیکی
3متالورژی پیشرفته
3روش اجزا محدود 1
3شکل دهی فلزات
3پلاستیسیته و شکل دهی ورق
3مکانیک مواد مرکب پیشرفته
3مواد و روش های تولید آلیاژ های سبک

 


نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: