رشته نرم افزار چیست؟ 11 شغل پر درآمد رشته نرم افزار
اگر این مقاله را میخوانید احتمالا یا دانشچوی کارشناسی رشته کامپیوتر هستید و میخواهید گرایش نرم افزار مقطع لیسانس را انتخاب کنید، یا شاید هم میخواهید رشته نرم افزار ارشد انتخاب کنید و در مقطع فوق لیسانس مشغول به تحصیل شوید.
در ادامه به معرفی رشته نرم افزار کامپیوتر میپردازیم و برسی خواهیم کرد که رشته نرم افزار بازار کار مناسبی دارد یا خیر. پس اگر درگیر انتخاب رشته نرم افزار هستید و از این مدل سوالات برایتان پیش آمده که؛ رشته نرم افزار چطوره؟ رشته نرم افزار کامپیوتر چیست؟ تفاوت رشته نرم افزار با فناوری اطلاعات چیست؟ دروس رشته نرم افزار کدام است؟ حقوق رشته نرم افزار چقدر است؟ بازار کار رشته نرم افزار چطور است؟ و...
معرفی رشته نرم افزار
مهندسی نرم افزار شاخه ای از علوم کامپیوتر است که با طراحی، توسعه، تست و نگهداری نرم افزارهای کاربردی سروکار دارد. مهندسین نرم افزار از اصول مهندسی و زبان های برنامه نویسی برای ساختن راه حل های نرم افزاری استفاده می کنند. همه این فعالیت ها برای کاربران نهایی انجام می شود. مهندسان نرم افزار برنامه های تجاری، سیستم عامل ها، سیستم های کنترل شبکه و میان افزارها را توسعه می دهند.
بازار کار رشته نرم افزار چطوره؟
در رشته نرم افزار، تحصیلات آکادمیک اهمیت کمتری دارد. آینده شغلی رشته نرم افزار کارمپیوتر به مهارت های شما بستگی دارد. این مهارت ها، بر گرفته از علومی هستند که دائما به روز میشوند و شما باید به شکل مداوم در حال یادگیری و به روزرسانی دانشتان باشید. تفاوت رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار با رشته هایی همچون ریاضی در تغییر و گسترش آن است. در واقع تکنولوژی های نرم افزاری روز به روز با سرعت سرسام آوری در حال آپدیت هستند.
برخی از مشاغل مشهور رشته نرم افزار عبارتند از:
- توسعه دهنده نرم افزار
- طراح و تحلیلگر سیستم های کامپیوتری
- توسعه دهنده و طراح وب سایت
- کارشناس امنیت اطلاعات
- کارشناس تست نفوذ و امنیت
- کارشناس پایگاه داده
- کارشناس علم داده
- برنامه نویس کامپیوتر
- کارشناس شبکه های کامپیوتری
- مهندس یادگیری ماشین (machine learning)
- هوش مصنوعی (AI)
- مخابرات
- رباتیک
- مهندس کیفیت نرم افزار
مهارت های مورد نیاز رشته نرم افزار
در ادامه در مورد مشاغل رشته نرم افزار توضیح خواهیم داد. اما قبل از آن لازم است با مهارت هایی که یک مهندس نرم افزار نیاز دارد آشنا شوید.
- توانایی حل مسئله: شما به عنوان کارشناس رشته نرم افزار بهتر است ذهن تحلیلگری داشته باشید. باید مهارت حل مسئله را در خودتان تقویت کنید تا مشکلات و باگ هایی که پیش میآید را بتوانید حل کنید.
- کار گروهی: توانایی کار تیمی یکی دیگر از مهارت هایی است که شما به عنوان یک برنامه نویس به آن نیاز دارید. زیرا در بسیاری از پروژه ها شما باید به صورت گروهی کار کنید.
- خلاقیت: اگر شما خلاق و مبتکر باشید یک پله از رقبای خود بالا تر قرار میگیرید. نرم افزار های های غیر تکراری که دارای ویژگی های جدید میباشد روند رشد بسیار خوبی دارند.
ویژگی هر یک از شغل های رشته نرم افزار چیست؟
زمانی که برای یافتن شغل اقدام می کنید دقیقا وقت آن است که تصمیم بگیرید در چه حوزه ای عمیقا مطالعه و کار کنید. به عنوان یک مهندس نرم افزار تقریبا با همه این مشاغل آشنایی خواهید داشت، اما آیا وقت آن نرسیده که به یک متخصص واقعی تبدیل شوید؟ در ادامه توضیحات مختصری درباره شغل های رشته نرم افزار آورده شده.
توسعه دهنده نرم افزار
توسعه دهندگان نرم افزار طبق نیاز و سلیقه کاربر، نرم افزار را بهبود میدهند. آنها کاری میکنند تا نرم افزار روی سیستم های مختلف به درستی اجرا شود و با سایر برنامه های موجود روی سیستم سازگار باشد.
کارشناس شبکه های کامپیوتری
افراد متخصص در زمینه شبکه، در شرکت ها و نهاد های دولتی به عنوان طراح و پشتیبان شبکه های محلی (LAN) و شبکه های گسترده (WAN) و سیستم های ارتباطی داده فعالیت میکنند. مسئولیت حفظ شبکه، عیب یابی و تعمیر آن نیز بر عهده این متخصصان است.
تحلیلگر امنیت اطلاعات
وظیفه این افراد محافظت از دیتاهای موجود در پایگاه داده است. آن ها باید تست های نفوذ انجام دهند، حملات سایبری را شبیه سازی و راه های نفوذ سیستم را پیدا کنند تا آن تا از حملات جلوگیری کنند. امروزه بسیاری از داده های مهم و حساس به صورت الکترونیکی ذخیره میشوند، بنابراین، کارشناسان این زمینه مسئولیت حساسی دارند و موقعیت های شغلی مختلفی برای آن ها وجود دارد.
متخصص علم داده
کارشناسان علم داده برای حل مسائل در دنیای واقعی و پاسخ به سوالات، در کار خود از مدل های ریاضی استفاده می کنند. آن ها برای دسته بندی کردن و قابل درک کردن دیتاها از ابزار ها و الگو های مختلفی استفاده می کنند تا دیتاها را در اشکال بصری و قابل فهم نمایش دهند. امروزه برسی و تحلیل دیتا های عظیم در تصمیم گیری های سازمان ها بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل اخیرا تقاضا برای استخدام کارشناسان داده بیشتر شده است.
توسعه دهنده و طراح وب
طبق تعریف، توسعه دهنده وب و طراح وبسایت با هم کمی فرق دارند. توسعه دهنده وب کسی است که کد های سمت سرور و بکاند یک وبسایت را بر عهده دارد. اما طراح وبسایت معمولا با آخرین لایه وب سایت سر و کار دارد که به آن فرانتاند میگویند. این افراد ظاهر یک وب سایت را طراحی میکنند و کدهای عملیاتی سایت خیلی درگیر نیستند.
متخصص هوش مصنوعی
خوشبختانه بازار کار هوش مصنوعی چند سالی است که در ایران نیز در حال رشد است و ظرفیت نسبتا خوبی برای متخصصان این زمینه پیدا کرده. در چند سال اخیر شرکت های زیادی در زمینه هوش مصنوعی شروع به فعالیت کردهاند. کسب و کار ها و شرکت هایی که داده محور هستند به هوش مصنوعی نیاز دارند تا داده ها را آنالیز کنند و در تصمیم گیری ها و استراتژی های خود دخالت دهند.
حقوق مهندس کامپیوتر
درآمد رشته کامپیوتر نیز مانند سایر رشته ها متفاوت است. برای مثال در فیلد کاری برنامه نویسی اگر یک برنامه نویس نیمه حرفهای باشید حدودا درآمدی 7 میلیون تومانی خواهید داشت. اما اگر یک برنامه نویس حرفهای باشید، درآمد بالای 20 میلیون تومانی را تصور کنید.
تحصیلات لازم برای ورود به شغل برنامه نویسی
برای برنامه نویس شدن لزومی ندارد که شما تحصیلات دانشگاهی داشته باشید و از طریق دانشگاه وارد این شغل شوید. در این فیلد کاری مهارت شما مهم است نه مدرک تحصیلیتان. اما این دلیل بر ترک تحصیل کردن نیست، به این معنی نیست که شما دیگر ادامه تحصیل ندهید.
دروس رشته نرم افزار
تعداد واحد | نام درس |
3 | پایگاه داده |
3 | سیستم های عامل |
3 | طراحی الگوریتم ها |
3 | معماری و سازمان کامپیوتر |
3 | مهندسی نرم افزار |
3 | نظریه زبان ها و ماشین ها |
3 | ارزیابی کارایی سیستم های کامپیوتری |
3 | الگوریتم های پیشرفته |
3 | پایگاه داده پیشرفته |
3 | پردازش موازی |
3 | داده کاوی |
3 | سیستم های عامل پیشرفته |
3 | معماری نرم افزار |
3 | مهندسی نرم افزار پیشرفته |
2 | سمینار |
گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر
- مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی
- مهندسی کامپیوتر گرایش معماری سیستم های کامپیوتری
- مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار
- مهندسی کامپیوتر گرایش الگوریتم و محاسبات
- مهندسی کامپیوتر گرایش شبکه های کامپیوتری
- مهندسی کامپیوتر گرایش رایانش امن
- مهندسی کامپیوتر گرایش قرآن کاوی رایانشی
گرایش های دکترای مهندسی کامپیوتر
- مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار
- مهندسی کامپیوتر گرایش معماری سیتم های کامپیوتری
- مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی و رباتیک
- مهندسی کامپیوتر گرایش فناوری اطلاعات
- مهندسی کامپیوتر گرایش تجارت الکترونیک
- مهندسی فناوری اطلاعات گرایش امنیت اطلاعات
- مهندسی فناوری اطلاعات گرایش تجارت الکترونیک
- مهندسی فناوری اطلاعات گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی
- مهندسی فناوری اطلاعات گرایش سیستم های چند رسانهای
مزایای رشته نرم افزار
- به راحتی می توانید ایده های خود را پیاده سازی کنید. تولید نرم افزارهای کاربردی برای کاربران برای خیلی از مهندسان درآمدزایی خوبی به همراه داشته.
- به شیوه های مختلفی میتوانید کار کنید. میتوانید دور کار باشید، به صورت پارت تایم یا فول تایم و یا جتی حضوری کار کنید. در پروژه های فریلنسری و دورکاری نیز معمولا تایم مشخصی برای انجام کار وجود ندارد و ساعات کاری شما دست خودتان است.
- از مزایای دیگر این رشته این است که هزینهی سنگینی ندارد. به طور معمول شما با یک لپ تاپ یا کامپیوتر میتوانید کار خود را آغاز کنید و کسب درآمد کنید.
- اگv به فکر مهاجرت هستید، این رشته میتواند پل بسیار خوبی برای شما باشد. البته بسته به کشوری که میخواهید مهاجرت کنید، میزان تحصیلات و مهارت های شما دارای اهمیت است، در برخی کشور ها کمتر و در برخی بیشتر.
- در این رشته با بازار کار متنوع و گستردهای رو به رو هستید که دست شما را در انتخاب شغل باز می گذارد.
پیش نیاز های ورود به بازار کار کامپیوتر و نرم افزار
همانطور که اشاره کردیم بازار کار کامپیوتر نسبت به سایر رشته ها ظرفیت و پتانسیل بهتری دارد. اما برای اینکه در این بازار کار همیشه خریدار داشته باشید، باید دانش خود را در این زمینه دائما به روز نگه دارید. زیرا سرعت پیشرفت علم در این حوضه بسیار بالا است. شما باید با تکنولوژی های روز آشنا باشید و در یک زمینهی مشخصی متخصص شوید. فرقی نمیکند شما بخواهید کارمند باشید و یا به صورت آزاد کار یا فریلنسر کار کنید. در هر حالت شما به مهارت خیلی بیشتر نیاز دارید تا تحصیلات آکادمیک.
اگر شما بخواهید کار آفرین شوید، نیاز هایتان کمی فرق می کند. جدای از مسائل فنی، در ابتدا شما نیاز دارید که روحیه کارآفرینی داشته باشید. در کنار آن شما باید مهارت رهبری کردن نیز داشته باشید. این مسائل برای شما از مهارت های فنی مهم تر هستند.