رشته آمار ، دستورالعمل‌های ریاضی و ابزارهایی را فراهم می‌کنه که به ما این امکان رو میده از داده ها، الگوها و روندها اطلاعات بهتری استخراج کنیم.

معرفی رشته آمار

رشته آمار یا همون آمار و کاربردها - که از سال 88 این اسم رو به طور رسمی برای این رشته انتخاب کردن- به عنوان یکی از رشته‌های علوم پایه و زیرمجموعه علوم ریاضی، در تحلیل و تفسیر داده‌ها و اطلاعات کاربرد داره. آمار مفاهیم، دستورالعمل‌های ریاضی و ابزارهایی را فراهم می‌کنه که به ما این امکان رو میده از داده ها، الگوها و روندها اطلاعات بهتری استخراج کنیم. رشته آمار یکی از حوزه‌های مهم و جذاب علوم است که به تحلیل داده‌ها، استخراج الگوها و ارائه نتایج قابل اعتماد می‌پردازد. این رشته از ترکیب ریاضیات، احتمالات و منطق بهره می‌برد تا اطلاعات مفید و قابل اعتمادی را از داده‌ها استخراج کند. در رشته آمار، مفاهیمی همچون متوسط، واریانس، احتمالات، توزیع‌های احتمالاتی و روش‌های نمونه‌برداری بسیار اهمیت دارند. این رشته در زمینه‌های مختلف از علوم تا اقتصاد و بهداشت کاربرد دارد و نقش بسیار مهمی‌ در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک دارد. با روبرد تا انتهای مقاله همراه باشید.

رشته آمار چیست؟

اگر یک مقداری بخواهیم به صورت تخصصی تر برای رشته آمار تعریف ارائه بدهیم می‌توان گفت به استفاده از روش های آماری برای رسیدن به محتمل ترین نتیجه (نه نتیجه قطعی) علم آمار می گویند یا به بیان دیگر مجموعه ای از پژوهش ها که برای گردآوری اطلاعات و تعبیر آنها استفاده می شود.

کاربرد رشته آمار و کاربردها

خب حالا که یه درصد خوبی با رشته آمار آشنا شدیم بیاییم در مورد کاربردهای این رشته هم صحبت کنیم. رشته آمار و سنجش آموزشی تو حوزه‌های مختلفی مثل علوم زیستی، علوم اجتماعی، اقتصاد و بهداشت مورد استفاده قرار می‌گیره با توجه به پیشرفت تکنولوژی و گستردگی داده‌ها در دنیای امروز، تخصصی شدن این رشته یکی از ضرورت‌های جدید علمیه که طبیعتا تقاضای بالایی هم در بازار کار داره. یادگیری خیلی ماهرانه رشته آمار و تسلط به ابزارها و نرم‌افزارهایی که در این رشته مورد استفاده قرار میگیرن، به افراد یه فرصت فوق العاده برای شروع یا پیشرفت در شغل‌های مربوط به تجزیه و تحلیل داده‌ها رو میده.

 

رشته آمار

 

بازار کار رشته آمار

شاید تصور خیلی از شما این باشه که واقعا برای رشته ای مثل آمار هم مگه کاری هم هست؟! ولی جالبه که بدونید اگه توی این حرفه تخصص و تجربه خوبی بدست بیارید می‌تونید به راحتی در شغل‌های مختلفی مثل تحلیلگر داده، مشاور آماری، مدیر تحلیل و برنامه‌ریزی استراتژیک و … استخدام بشین. همچنین با تسلط به روش‌ها و ابزارهای پیشرفته آماری، فارغ التحصیلان این رشته میتونن در بخش‌های تحقیق و توسعه، مهندسی صنایع و سیستم‌های اطلاعاتی فعالیت کنن. بعضی از رشته‌های ارتباطی مثل تحلیلگر ترافیک و بازاریابی نیز از تخصص‌های آماری استفاده میکنن. افرادی که با رشته‌های مربوط به امور مالی، مهندسی و رایانه‌ای آشنا باشند در بازار کار از شانس بالاتری برخوردارند. همچنین لازم به اشاره است که در سازمان‌های دولتی در رشته‌های جمعیت‌شناسی و سرشماری نفوس و مسکن، کشاورزی، آمار رسمی و محیط زیست از کارشناسان آمار استفاده می‌کنند.

نکته کنکوری: اگه با رشته‌های مربوط به امور مالی، مهندسی و رایانه‌ای آشنا باشید در بازار کار از شانس بالاتری برای استخدام برخوردارید. 

در مورد مشاغلی که نیاز به رشته آمار دارن خیلی میشه صحبت کرد پس برای اینکه مطلب یکم بیشتر برای شما روشن بشه ما یک لیست از شغل های مرتبط با رشته آمار برای شما آماده کردیم که با تمام وجود تقدیمتون می‌کنیم: 

لیست مشاغل رشته آمار

اقتصاددان

اقتصاد و تخصص در آن (که به آنها اقتصاددان می‌گویند) از دیگر رسته های شغلی ای می‌باشد که با رشته آمار سر و کار دارد. اقتصاددانان مسائل مربوط به تولید و توزیع منابع، خدمات و کالاها را در بازار بررسی می‌کنند. آنها در تحقیق در مورد روند بازار، جمع آوری داده ها و استفاده از مدل های آماری برای نتیجه گیری تخصص دارند. این متخصصان غالباً برای مشاغل و سازمان های دولتی کار می‌کنند، زیرا راه حل هایی را برای انواع چالش های اقتصادی ارائه می‌دهند. اقتصاددانان برای کمک به افراد، شرکت ها و آژانس ها به مهارت های قوی در تصمیم گیری، حل مسئله و تفکر انتقادی احتیاج دارند.

مهندس نرم افزار

مهندسان و توسعه دهندگان نرم افزار بر ایجاد برنامه های رایانه ای، برنامه های نرم افزاری و سیستم های شبکه نظارت می‌کنند. آنها تخصص آماری خود را با جمع آوری داده ها برای تجزیه و تحلیل نیازهای کاربران قبل از مدیریت توسعه و آزمایش استفاده می‌کنند. مهندسان نرم افزار از مدل هایی برای ایجاد نقشه های کاربردی، توسعه و آزمایش برنامه ها، توصیه استراتژی های به روزرسانی موثر و ارائه تعمیر و نگهداری مداوم نرم افزار استفاده می‌کنند. این متخصصان غالباً با برنامه نویسان رایانه، مدیران پروژه های فناوری اطلاعات و مدیران سیستم های اطلاعاتی از نزدیک کار می‌کنند.

برآوردگر

برآوردگرها داده ها را جمع آوری و ارزیابی می‌کنند تا بتوانند قیمت کلی تکمیل پروژه، توسعه محصول یا ارائه خدمات را پیش بینی کنند. در تجزیه و تحلیل خود، برآورد کنندگان هزینه معمولاً بیش از هزینه های پولی را در نظر می گیرند. این متخصصان همچنین عناصری مانند زمان و نیروی کار را برای تولید تجزیه و تحلیل جامع در اختیار دارند. آنها معمولاً در بازارهای خاصی تخصص دارند و از آمار برای ارتقا کار تیم های فروش، مهندسان محصولات و مدیران حساب استفاده می‌کنند.

تحلیلگر مالی

از بهترین شغل ها در رشته آمار تحلیلگر مالی است. تحلیل گران مالی در هنگام بررسی سرمایه گذاری به افراد، مشاغل و آژانس ها کمک می‌کنند. آنها عملکرد سهام و اوراق قرضه را ارزیابی می‌کنند و نتایج آینده بازار را با استفاده از دانش آماری برای جمع آوری و تحلیل داده های مالی مربوط پیش بینی می‌کنند. تحلیلگران مالی ترازنامه ها و بیانیه های شرکت ها را مرور می‌کنند، با تهیه توصیه های سرمایه گذاری برای مشتریان خود، با نمایندگان شرکت ها کار می‌کنند و تیم های مدیریتی را تحلیل می‌کنند.

محقق بازار

محققان بازار شرایط مربوط به صنعت را برای پیش بینی فروش محصولات و خدمات تجزیه و تحلیل می‌کنند. این متخصصان روندهای موجود در بازارهای خاص را ارزیابی می‌کنند تا نتایج احتمالی سازمان خود را ارزیابی کنند و نتایج کمپین ها و برنامه های بازاریابی را ارزیابی کنند. محققان بازار از تخصص در آمار برای توسعه فرآیندهای جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل ارقام با نرم افزار و الگوریتم های پیشرفته استفاده می‌کنند. محققان بازار برای انتقال یافته ها به همکاران و ذی‌نفعان، اغلب داده ها را به نمودارها و گزارش ها ترجمه می‌کنند.

آمار شناس

آمار دانان و ریاضیدانان هنگام مطالعه و حل چالش های سازمانی، داده ها را بررسی می‌کنند و مدل های تجاری را به کار می گیرند. آنها پس از مشخص كردن كدام داده براي حل مشكل، از نظرسنجی و آزمايش براي جمع آوری اطلاعات استفاده می كنند. این متخصصان از مفاهیم ثابت شده در تحلیل های خود استفاده می‌کنند، اما ممکن است نظریه ها، قوانین و مدل های جدیدی نیز ایجاد کنند. پس از اتمام تجزیه و تحلیل های خود، آمارشناسان یافته های خود را به گزارش هایی تبدیل می‌کنند که برای تصمیم گیری و پیگیری راه حل ها به شرکت هایشان کمک می‌کند.

مدیر پایگاه داده

مدیران پایگاه داده در ذخیره، طبقه بندی و سازماندهی اطلاعات تخصص دارند. آنها مسئول حفظ اطلاعات از طریق پشتیبان گیری و بازیابی هستند و همچنین امنیت داده ها را حفظ و به روز می‌کنند. سرپرستان پایگاه داده به ذینفعان کمک می‌کنند تا به داده ها دسترسی پیدا کنند، بر مجوزها نظارت کرده و از عملکرد صحیح پایگاه داده اطمینان حاصل کنند. این متخصصان همچنین ممکن است پایگاه های داده جدیدی ایجاد کنند، آزمایشاتی ایجاد کنند و استانداردهای ساختاری را در صورت لزوم اصلاح کنند. اکثر سرپرستان پایگاه داده برای انجام کارهای خود به طور موثر از زبانهایی مانند Structured Query Language (SQL) که دانش سطح بالایی دارند.

مدیریت ریسک

این افراد مدیریت ریسک مالی را برای افراد، مشاغل و سازمان های دولتی مدیریت می‌کنند. آنها هزینه های مالی را بررسی می‌کنند، سطوح ریسک را ارزیابی می‌کنند و اقدامات عملی را توصیه می‌کنند. آنها از پیشینه خود در آمار برای جمع آوری داده ها، بررسی روند و استفاده از مدل های تجاری برای پیش بینی وقایع آینده استفاده می‌کنند. این متخصصان همچنین از مهارت خود در ریاضیات برای محاسبه احتمال ریسک مالی و تولید نمودارها و گزارش هایی که عدم اطمینان را نشان می‌دهند، استفاده می‌کنند. این افراد اغلب در شرکت های بیمه سلامت، زندگی یا دارایی کار می‌کنند که برای تهیه بیمه نامه و محاسبه حق بیمه به مشاوره آنها اعتماد می‌کنند.

تحلیل کسب و کار
بخش بازاریابی
مهندس مالی
تحلیل آماری پژوهش ها
فعالیت در بانک ها
سازمان اداره و بودجه
ادارات بیمه
سازمان آمار ایران
تعیین قیمت محصول
طراحی آزمایش در تولیدات جدید و بهبود تولید
کنترل کیفیت آماری صنایع و سازمان ‌ها
تعیین ریسک و میزان بازگشت سرمایه
آمار دولتی و رسمی (رشد جمعیت، هزینه های مصرفی، بیکاری و غیره)
بهبود نرم‌افزارها و تجزیه و تحلیل آن ها
تحلیل داده و کاربردهای روش های آماری در علم داده
طراحی نمونه گیری و روش اجرای آن در تحقیقات و پژوهش ‌ها
دفاع ملی (دقت سلاح و استراتژی دفاع)
مشاور علمی (محیط زیست، کشاورزی و غیره)
اپیدمیولوژی
مشاور پروژه‌ها و تحقیقات دانشگاهی و پایان‌نامه ها

حالا که با بیشتر شغل های رشته آمار آشنا شدیم خوبه که این سوال مهم رو از خودمون بپرسیم که:

درس های دانشگاه برای ورود به بازار کار رشته آمار کافیه؟!

کسایی که دانشگاه رفتن خیلی خوب  میدونن که جواب این سوال با قاطعیت خیر هستش! متاسفانه دانشگاه صرفا یک سری آموزه های تئوریک رو به ما میده که خیلی توی بازار کار به کار ما نمیاد و خیلی خودمونی بگیم نمیشه ازش پول درآورد!

اما راه حل چیه؟! چه کاری باید بکنیم که هم بتونیم مدرک دانشگاهیمون رو داشته باشیم (و احیانا برای مهاجرت به مشکل نخوریم) هم توی بازار کار بتونیم کاری برای خودمون دست و پا کنیم؟

جواب این سوال خیلی سادس، ما باید تا می تونیم مهارت های خودمون رو در کنار کار کردن افزایش بدیم یا با استفاده از موقعیت های کارآموزی خودمون رو از همون ابتدا در فضای کار قرار بدیم تا بتونیم علم خودمون رو با نیاز های بازار کار تطبیق بدیم.

راستی اگر میخواید از همون اول خودتون رو توی فضای کار قرار بدید می‌تونید روی بخش موقعیت های کارآموزی روبرد حساب کنید

درآمد رشته آمار

درآمد رشته آمار تا حد زیادی به سطح تحصیلات، تجربه، تخصص، صنعت مورد استفاده و مکان جغرافیایی بستگی داره. دستمزد آماردان ها به شکل عجیبی رقابتی و در بیشتر کشورها بالاتر از حد متوسط در نظر گرفته میشه. باید بگم متخصص هایی که مهارت های ویژه ای دارن درآمدشون خیلی بیشتر از سایر آماردان هاست و فرصت های شغلی زیادی براشون وجود داره. البته لازم هستش که اطلاع داشته باشید اطلاعات ارائه شده یک نمای کلی است و جزئیات دقیق در مورد بازار کار و درآمد در حوزه آمار ممکن است بسته به شرایط فردی و مناطق مختلف متغیر باشد. اما درآمد کار یک آماردان در ایران از حقوقی که هر سال اصطلاحا پایه وزارت کار گفته می شه شروع و با توجه به شرایط کاری و شغلی افزایش خواهد داشت. 

برای مثال یکی از آگهی های شغلی مربوط به رشته آمار (در سال 1402) در تصویر زیر برای شما آماده شده است.

رشته آمار و کاربردهادرآمد رشته آمار در آمریکا

خب با توجه به شرایط ارز و دلار و … کلا مقایسه درآمدهای کشور عزیزمون با درآمدهای دلاری خیلی ما رو به نتایج قشنگی نمیرسونه اما بریم سر اصل مطلب:
درآمد رشته آمار در آمریکا در ایالت های مختلف متفاوته که ما اونا رو توی یک لیست تقدیمتون میکنیم:

(سالانه) درآمدایالت
$137,840نیویورک
$136,210کالیفرنیا
$131,680وایومینگ
$128,630کانکتیکات
$122,340مریلند

 

دروس رشته آمار – چارت درسی رشته آمار

  • دروس عمومی: 22 واحد
  • دروس پایه: 22 واحد
  • دروس تخصصی: 78 واحد
  • دروس اختیاری: 12 واحد
  • پروژه: 3 واحد
  • ریاضی عمومی
  • ریاضی برای آمار
  • طرح آزمایش ها
  • مبانی اقتصاد
  • جبر خطی برای آمار
  • روشهای نمونه گیری
  • مبانی جامعه شناسی
  • آنالیز ریاضی
  • فرآیندهای تصادفی
  • مبانی جمعیت شناسی
  • مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی
  • سري های زمانی
  • فیزیک پایه
  • احتمال و کاربرد آن
  • زبان تخصصی
  • آمار و احتمال
  • آمار ریاضی
  • روش های پیشرفته آماری
  • روشهای آماری
  • روش های ناپارامتری
  • روش های چند متغییری گسسته
  • مبانی ریاضی
  • رگرسیون
  • روش های چند متغییری پیوسته
  • محاسبات آماری با کامپیوتر
  • کنترل کیفیت آماری
  • پروژه

ورود به رشته آمار بدون کنکور

دانشگاه های آزاد، پیام نور و غیرانتقاعی ها هر سال در رشته آمار بدون کنکور پذیرش دارن و دانشجوها با پرداخت شهریه به صورت ماهانه می‌تونن در این رشته تحصیل کنن.

گرایش های ارشد رشته آمار

  • آمار نظری
  • آمار اقتصادی و اجتماعی
  • آمار بیمه
  • آمار زیستی
  • آمار رسمی
  • علم داده

گرایش های دکتری رشته آمار

  • بیم سنجی
  • آمار 

دانشگاه های ارائه دهنده رشته آمار


اگر کنکور ریاضی شرکت کردید بعد از گرفتن کارنامه اولیه کنکور خودتون میتونید توی تمام دانشگاه های ارائه دهنده این رشته مانند دانشگاه تهران،شیراز، اصفهان،مشهد و ... شرکت کنید
با تمام این اوصاف لیستی از دانشگاه های ارائه دهنده رشته آمار براتون آماده کردیم.

  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه شهید بهشتی
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) قزوین
  • دانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران)
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه قم، دانشگاه شیراز
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه بوعلی سینا – همدان
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه زنجان
  • دانشگاه جهرم
  • دانشگاه خلیج فارس – بوشهر
  • دانشگاه رازی – کرمانشاه
  • دانشگاه سمنان
  • دانشگاه شهید باهنر – کرمان
  • دانشگاه شهید چمران – اهواز
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء (ص) – بهبهان
  • دانشگاه فسا
  • دانشگاه کاشان
  • دانشگاه کردستان – سنندج
  • دانشگاه گلستان – گرگان
  • دانشگاه گیلان – رشت
  • دانشگاه لرستان – خرم آباد
  • دانشگاه مازندران – بابلسر
  • دانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل

برترین دانشگاه های رشته آمار در ایران

وقتی اسم برترین میاد وسط مهمترین شاخصه ای که برای دانشگاه ها در نظر گرفته میشه شاخص QC هستش که توی این شاخص دانشگاه تهران قوی ترین دانشگاه و بقیه ی اونها مثل شهید بهشتی، علامه طباطبائی، صنعتی اصفهان، دانشگاه گیلان، دانشگاه تبریز، دانشگاه شیراز و دانشگاه فردوسی مشهد قرار می‌گیرند.

برترین دانشگاه های رشته آمار در خارج

اینم یه سند خوب از سایت QS برای بهترین دانشگاه های رشته آمار که در اون دانشگاه ماساچوست آمریکا در رتبه اول هستش و بعد از اون دانشگاه استنفورد و هاروارد هستند.

معرفی رشته آمار و سنجش آموزشی

سوالات متدوال در رابطه با رشته آمار

سوال: استخدام در موسسات دولتی در رشته آمار چگونه است؟
جواب: به طور کلی مجموعه های بزرگ نیاز مبرم به دریافت داده های مختلف و تحلیل داده ها دارند. موسسات دولتی مانند ادارات، بانک ها و … با توجه به سرمایه انسانی بزرگی که در اختیار دارند نیز مستثنا از این قاعده نیستند و نیاز های متعددی به آماردان ها دارند.
سوال: با چه رتبه ای در کنکور میشه آمار قبول شد؟!
جواب: با رتبه های زیر 30000 می توان در دانشگاه های مختلف در رشته آمار قبول شد.
سوال: بازار کار رشته آمار چطوره؟
جواب: هم موسسات دولتی هم خصوصی به آمار دان ها نیاز دارند و اگر مهارت خوبی داشته باشین میتونین توی این رشته ها استخدام بشین.

نظرات دانشجویان رشته آمار

به اطلاعات بیشتری از رشته آمار نیاز دارین؟ در مورد دانشگاه ها میخواین بدونین؟ میخواین با دانشجوهای رشته آمار در ارتباط باشین؟ وارد بخش کاربران روبرد بشین و با فیلتر رشته، دانشگاه و حتی مقطح تحصیلی، دانشجوهای رشته آمار رو پیدا کنین و نظراتشونو بپرسین.


نویسنده:

نظر

مقالات مرتبط: