استعدادت رو بشناس، شغل مناسبش رو پیدا کن!

اینجا تست بده، با مشاغل مختلف آشنا شو و مسیر شغلیت رو بساز!

تست شخصیت و راهنمای مشاغل

ابتدا تعریفی از هوش اجتماعی کرده و سپس به رابطه و تفاوت میان هوش اجتماعی و هوش هیجانی می پردازیم

هوش اجتماعی چیست؟

هوش اجتماعی چیست؟ (SQ) توانایی شناخت و درک اعمال خود و دیگران است که با تجربیات روزمره زندگی، درک شخصیت های مختلف و یادگیری از موفقیت ها و شکست های اجتماعی در طول زمان به دست می آید. پس هیچکس با هوش اجتماعی به دنیا نمی آید! به طور کلی، ما از آن به عنوان "عقل سلیم" یاد می کنیم. گاهی اوقات، ما همچنین می توانیم SQ را به عنوان مهارت فردی تعبیر کنیم که افراد به وسیله آن می توانند به خوبی با جامعه کنار بیایند و از همکاری دیگران برخوردار شوند. ادوارد ثورندایک (1920) هوش اجتماعی را اینگونه تعریف می کند: "توانایی درک مدیریت زنان و مردان، دختران و پسران، عمل عاقلانه در روابط انسانی".

 افراد دارای هوش اجتماعی می توانند احساس دیگران را حس کنند و می دانند چه هر شرایطی چه بگویند. ممکن است فکر کنید آن ها بسیار مردمی هستند اما چیزی که نسبت به بقیه متمایزشان می کند، هوش اجتماعی است. هوش اجتماعی را یکی از ابزارهای اصلی برای موفقیت در محیط های حرفه ای می دانند. از نظر بعضی افراد هوش اجتماعی نزدیک به هوش هیجانی است اما اینطور نیست.

 


درآمد و بازار کار رشته آموزش ابتدایی را در مقاله معرفی رشته آموزش ابتدایی بخوانید.


 

ویژگی های هوش اجتماعی چیست؟

افرادی که دارای هوش اجتماعی هستند ویژگی هایی دارند که به آن ها کمک می کند در برقرای ارتباط موثر با دیگران موفق باشند. این توانایی ها عبارتند از:

1. مهارت در مکالمه

اصلی ترین مهارت در هوش اجتماعی، مهارت مکالمه است. آیا تا به حال کسانی را دیده اید که در بحث ها با درایت و نکته سنجی صحبت می کنند؟ آن ها برای معنادار کردن گفتگو نکاتی را به خاطرتان می آورند که رابطه صمیمی تری بسازند و با استفاده از کلمات مناسب و لحن ایده آل سعی می کنند تاثیرگذار باشند.

 

2. آگاهی از قوانین و نقش های اجتماعی

در تعامل با افراد جدید یا گروه اجتماعی جدید، دانستن قوانین و آداب و رسومشان بسیار مهم است. آگاهی از سبک زندگی دیگران و توانایی سازگار شدن با آن ها باعث می شود تعاملات سازنده تری را تجربه کنید. یک فرد با هوش اجتماعی می داند هر شخص علاوه بر فرهنگ متفاوتی که دارد، به سبک متفاوتی نیز در خانواده تربیت شده است؛ پس تلاش می کند آن را بشناسد تا رابطه ای که شکل می گیرد کاملا آگاهانه و هدفمند باشد.

 

هوش اجتماعی چیست؟

 

3. مهارت گوش دادن

افراد با هوش اجتماعی بالا سخنان دیگران را نه برای پاسخ دادن، بلکه برای درک آن ها گوش می کنند. آن ها حرف طرف مقابل را قطع نمی کنند و قبل پاسخ دادن زمان کوتاهی به حرف هایی که می خواهند بزنند فکر می کنند. همچنین به جزئیات مثبت و منفی گفتگو دقت می کنند تا سرنخ هایی از ابعاد شخصیتی طرف مقابل پیدا کنند. به این مهارت گوش دادن فعال می گویند.

 

4. درک احساسات دیگران

درک احساسات دیگران و اینکه چه چیزی بر حالات روحی آن ها تاثیر می گذارد، از اجزاء اصلی هوش اجتماعی است. این مهارت در روابط اجتماعی به شما کمک می کند تا ویژگی ها و حساسیت های دیگران را در نظر بگیرید و پیام ها و فرکانس های تاثیر گذاری رد و بدل کنید.

 

5. خودآگاهی

این توانایی به این معناست که شما به اعمال خود و تاثیراتی که بر دیگران می گذارد آگاهید و می دانید آن ها چه درک یا تصوری از رفتار شما دارند. هدف این است که رفتار صادقانه ای داشته باشیم تا برای دیگران جذابیت داشته باشد. پس تصوری که از خود دارید را تقویت کنید.

 


پیشنهاد میشه مقاله رشته تبدیل انرژی چیست را مطالعه کنید.


 

چرا هوش اجتماعی برای تحصیل و مشاغل آینده ضروری است؟

هوش اجتماعی برای بهبود تعاملات، تقویت رهبری و امکان اجرای وظایف فکری منحصر به فرد، از مدیریت احساسات و خودآگاهی استفاده می کند. توانایی کارگران برای مهارت آموزی مجدد، سازگاری و یادگیری مداوم برای آن ها ضروری است تا ارزش خود را در بازار کار حفظ کنند. هرچه یک کار کمتر مستعد رایانه باشد، احتمال انجام آن توسط انسان بیشتر است. جان الیور، مفسر سیاسی و کمدین سیاسی، بینشی تیز در این زمینه ارائه می دهد. او در مقاله ای دیدگاه دقیقی در مورد اینکه چرا هوش اجتماعی برای ایجاد مشاغل که فقط انسان ها قادر به انجام آن ها هستند بسیار حیاتی است، ارائه می دهد: "شما می توانید یک سری کارهای غیر معمول را انجام دهید که به هوش اجتماعی، تفکر انتقادی پیچیده و مشکلات خلاق نیاز دارد".

هوش اجتماعی برای برقرای ارتباط موثر، گفتگو، کار گروهی و ایجاد یک محیط کاری مطلوب و سازنده ضروری است. هوش اجتماعی کمک می کند با کسب اطلاعات دقیق از اطراف، پروژه های بزرگ تری را با موفقیت به پایان برسانید. تا همین اواخر، هوش اجتماعی اولویت افراد کمی بود، بیشتر به این دلیل که قبلاً ذهنیت مناسبی برای آن داشتند و مهارت های مرتبط را در این راه به دست آورده بودند، اما آموزش توسعه هوش اجتماعی نسبتاً جدید است.

 

 


روش های مدیریت تیم را در مقاله مفهوم مدیریت تیم بخوانید.


 

تفاوت هوش اجتماعی و هوش هیجانی

تفاوت اساسی بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی این است که هوش اجتماعی اساساً توانایی فرد در تعامل با دیگران است، در حالی که هوش هیجانی را توانایی فرد در تشخیص احساسات خود و احساسات دیگران تعریف می کنند. هوش هیجانی می تواند به تصمیم گیری در مورد سناریوهای فعلی کمک کند، در حالی که هوش اجتماعی می تواند به تصمیم گیری برای چشم انداز آینده کمک کند. هوش معمولاً با آزمون IQ اندازه گیری می شود. با این حال، هوش اجتماعی بسیار پیچیده تر است و در هر زمان قابل اندازه گیری نیست. علاوه بر این، هوش اجتماعی و هیجانی دو معیار هوش هستند که آن ها در سطوح رهبری برای موفقیت یک تجارت بسیار مهم می دانند.

هوش اجتماعی به تصمیم گیری برای آینده کمک می کند. به عنوان مثال، شما از دانش و تجربه خود برای بهبود شغل خود استفاده می کنید. به عبارت دیگر، SQ به ما کمک می کند تا زنده بمانیم و در زندگی خود به موفقیت برسیم. اگر فردی از لحاظ اجتماعی باهوش باشد، هوشیار است و به راحتی می تواند نتایج آینده را درک کند و می تواند سریع واکنش نشان دهد. موارد زیر رفتارهای مهم فردی است که از SQ بالایی برخوردار است. تفاوت دیگر بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی این است که هوش اجتماعی یک مهارت بین فردی است در حالی که پروفسور هوارد گاردنر هوش هیجانی را یک مهارت درون فردی می داند. در موارد خاص، هوش اجتماعی امتداد یا ورای مجموعه ای از هوش هیجانی است و مفهومی وسیع تری نسبت به هوش هیجانی دارد.

مهارت های هوش اجتماعی:

  • سازگاری بالا
  • شنوندگی عالی
  • تحلیلگران خوب رفتارهای افراد
  • نشان دهنده انواع مختلف شخصیت ها
  • نگران تأثیری که بر دیگران می گذارند

 

هوش اجتماعی چهار اصل دارد:

  • احترام به دیگران
  •  احترام به دیدگاه های مختلف
  • آگاهی رفتاری
  • تصمیم گیری موثر

تسلط بر هوش اجتماعی اصلا کار آسانی نیست. اگر کار راحتی بود در هیچ مکالمه ای سوء تفاهم و ناراحتی وجود نداشت. موقعیت های اجتماعی مختلف را تحلیل کنید و سعی کنید بفهمید افراد از چه چیزهایی فراری هستند تا آن ها را انجام ندهید. قبل از ورود به فضاهای جدید به اینکه چه کاری باید انجام دهید و چه حرفی باید بزنید، فکر کنید. برای بهبود دانش و مهارت اجتماعی خود تلاش کنید و از شکست هایتان درس بگیرید. طبق فرمول "SPACE"، هوش اجتماعی به عنوان مجموعه ای از رفتارها توصیف می شود که به هوش اجتماعی و مهارت های اجتماعی کمک می کند. S نشان دهنده آگاهی موقعیتی است. P مخفف Presence؛ A نشان دهنده اصالت؛ برای وضوح Clarity و E مخفف Empathy است.

 

هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی (EQ) با شناسایی و مدیریت احساسات خود و دیگران به دست می آید. علاوه بر این، از هوش هیجانی برای تصمیم گیری در مورد وضعیت فعلی استفاده می شود. به عنوان مثال، ما می توانیم با شناسایی حالات چهره افراد، شرایط فعلی را درک کنیم. ویژگی های زیر را می توان در فردی که دارای سطح EQ بالا است مشاهده کرد.

  • آگاهی احساسی
  • کاربرد احساسات در حل مسئله و تفکر.
  • مدیریت احساسات با کنترل احساسات دیگران و احساسات خود.

 

رابطه بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی چیست؟

به گفته پروفسور هوارد گاردنر از دانشگاه هاروارد (1983)، هم هوش اجتماعی و هم هوش هیجانی دو حوزه متفاوت از هوش هستند. وی هوش اجتماعی را هوش بیرون فردی و هوش هیجانی را هوش درون فردی دانست. ما برای درک خود و نحوه تعامل با دیگران به هر دو مدل نیاز داریم. در موارد خاص، برخی ناهماهنگی ها در هوش اجتماعی به دلیل عدم رشد هوش هیجانی در شخص ایجاد می شود. به همان اندازه، کمبودهای خاصی از مهارت های اجتماعی که بخشی از هوش هیجانی است می تواند منجر به شکست تجربیات اجتماعی شود، که به نوبه خود منجر به تضعیف اعتماد به نفس فرد نیز می شود. بنابراین، هوش اجتماعی و هوش هیجانی تا حدودی رابطه متقابل دارند.

 

سخن آخر

هوش اجتماعی و هوش هیجانی شایستگی های غیر قابل اندازه گیری هستند که یک رهبر قوی باید از آن برخوردار باشد. تفاوت اساسی بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی این است که هوش اجتماعی اساساً توانایی فرد در تعامل با دیگران است در حالی که هوش هیجانی توانایی فرد در تشخیص احساسات خود و احساسات دیگران است. SQ (هوش اجتماعی) به تصمیم گیری برای آینده کمک می کند در حالی که EQ (هوش هیجانی) به تصمیم گیری برای وضعیت فعلی کمک می کند. در نتیجه روی تقویت مهارت تیمی کار کردن خود وقت بگذارید و سعی کنید هنگام صحبت با دیگران روی حالات چهره تان کنترل داشته باشید. تکان دادن سر، لبخند زدن، ابراز ناراحتی و حرکت چشم ها همگی از جمله حالات چهره هنگام صحبت هستند که روی طرف مقابل تاثیر می گذارد.

 


نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: