636 ساعت آموزش تخصصی در

آموزشـــــگاه روبرد

با اشتراک حرفه ای روبرد به همه آموزش ها دسترسی داشته باش!

مشاهده آموزش ها

تربیت معلم شامل مجموعه ای از رشته‌ها مانند رشته آموزش ابتدایی، ریاضی، شیمی، فیزیک و موارد دیگر است که داوطلبان می‌توانند از دو طریق دانشگاه‌های فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی نسبت به تحصیل آن اقدام کنند.

 

معرفی رشته تربیت معلم

انتخاب رشته تربیت معلم، یکی از تصمیماتی است که افراد برای ورود به بازار کار و تحصیل در دانشگاه می‌گیرند اما:

چه مسائل مهمی از این رشته را باید بدانیم؟شرایط ورود به رشته معلمی چیست و تحصیل در این رشته چه دستاوردهایی را می‌تواند برای من رقم بزند؟
چه گرایش‌هایی برای تحصیل در این رشته وجود دارد و تفاوت آن با سایر دانشگاه‌ها در چیست؟

این‌ها سوالاتی است که ما می‌خواهیم در روبرد به آن‌ها پاسخ دهیم؛ پس اگر شما هم یکی از علاقه‌مندان به انتخاب رشته تربیت معلم هستید تا پایان این موضوع روبرد را همراهی کنید.

آشنایی با رشته معلمی

اول باید بدانید که تربیت معلم شامل مجموعه از رشته‌ها مانند رشته آموزش ابتدایی، آموزش ریاضی، آموزش شیمی، آموزش فیزیک و موارد دیگر است که داوطلبان می‌توانند از دو طریق دانشگاه‌های فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی اقدام کنند. پس می‌توان تعریف رشته تربیت معلم را مجموعه‌ای از دروس آموزشی و آماده‌سازی معلمان آینده دانست. البته این هم بدانید که تدریس شاخه‌های مختلف تربیت معلم در دانشگاه‌های آزاد نیز وجود دارد که در ادامه به تفاوت بین آن با دانشگاه‌های فرهنگیان می‌پردازیم.

معرفی چگونگی ورود به رشته تربیت معلم

اگر شما به این رشته علاقه‌مند هستید، می‌توانید در آخرین سال تحصیلی مقطع متوسطه دوم خود از طریق کنکور سراسری ۵ شاخه ریاضی، تجربی، انسانی، هنر یا زبان، وارد رشته تربیت معلم شوید. البته به این نکته هم توجه کنید که حداقل سن شما نباید کمتر از 17 یا بیشتر از 24 سال باشد. همچنین حداقل معدل قبولی نباید کمتر از 14 باشد. در ادامه، یکی دیگر از موارد مهم برای ورود به این رشته، تراز کسب شده بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور است که باید تا تراز 20 هزار باشد.

بنابراین تا اینجا با سه شرط اولیه سن، معدل و تراز آشنا شدیم؛ مرحله بعدی، قبولی در انجام مصاحبه توسط دانشگاه فرهنگیان است اما نباید فکر کنید که موفقیت و قبولی شما در این زمان، بلیط برنده برای ورود به دانشگاه فرهنگیان است زیرا نتیجه معاینات پزشکی و تاییدیه گزینش نیز اهمیت دارد.

در نهایت بعد از مشخص شدن موارد بالا و تایید صلاحیت شما به عنوان یک دانشجو تربیت معلم در دانشگاه فرهنگیان، حقوق ماهانه، معافیت از خدمت سربازی برای آقایان و از همه مهم‌تر استخدام تضمین شده به وسیله آموزش و پرورش را از همان ترم اول برای خود رقم زده‌اید، درصورتی‌که رشته‌های تربیت معلم در دانشگاه آزاد و تربیت دبیر شهید رجایی از این امکانات برخوردار نیستند و باید برای ورود به بازار کار، از طریق آزمون‌های استخدامی آموزش‌وپرورش اقدام کنید.

 

رشته معلمی

بیان شرایط عمومی و خصوصی در رشته تربیت معلم

حال که با این رشته و نحوه ورود آن آشنا شدید، می‌خواهیم برخی از شرایط عمومی و تخصصی را بیان کنیم که از جمله شرایط عمومی آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. داشتن تابعیت ایرانی

2. اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده در قانون جمهوری اسلامی ایران

3. ملتزم بودن به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

4. عدم سو سابقه محکومیت جزایی و کیفری

5. داشتن سلامت کامل روانی و جسمانی از طریق معاینات پزشکی و انجام مصاحبه تخصصی

6. نداشتن اعتیاد به مواد مخدر، دخانیات و الکل

معرفی رشته تربیت معلم

شرایط اختصاصی این رشته نیز شامل موارد زیر است:

تراز بالای ۶۵۰۰ در کنکور سراسری در زیرگروه مورد نظر
شرط محدودیت سنی حداقل ۱۷ و حداکثر ۲4 سال تمام
حداقل معدل ۱۴ دیپلم ( برای هر سه سال متوسطه دوم)
بومی بودن داوطلب
برخورداری از سلامت کامل جسم و روان مختص معلمان
موفقیت در مصاحبه و گزینش و تحقیقات
پذیرش محل خدمت تعیین شده توسط آموزش و پرورش استان
شناخت رشته‌ها و دروس تربیت معلم با توجه به گروه‌های آزمایشی

حال نوبت آن است که با رشته‌های تربیت معلم هر گرایش آشنا شویم و بعد به سراغ دروس مهم برای قبولی در این رشته برویم. 

درست است که افراد می‌توانند از طریق 5  گرایش ریاضی، تجربی، انسان، هنر و زبان وارد این رشته شوند اما این مساله بدین معنا نیست که توانایی ادامه تحصیل در تمام گرایش‌های تربیت معلم به صورت دلخواه برای شما وجود دارد بلکه در هر گرایش، تنها تعداد مشخصی از رشته‌های تربیت معلم را می‌توان انتخاب کرد که به شرح زیر است:

رشته‌های تربیت معلم برای گرایش ریاضی

شما از طریق گرایش ریاضی می‌توانید در زمینه رشته‌هایی چون آموزش فیزیک، ریاضی، آموزش ابتدایی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش تربیت بدنی، مهندسی ساخت و تولید، مهندسی کامپیوتر، مهندسی معماری، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی مواد و متالورژی، مهندسی برق و مهندسی خودرو، فعالیت داشته باشید.

رشته‌های تربیت معلم برای گرایش تجربی

افرادی که در گروه تجربی هستند نیز می‌توانند فعالیت خود برای تربیت معلم را در رشته‌هایی چون آموزش زیست شناسی، شیمی، علوم تجربی، مهندسی صنایع مبلمان، آموزش ابتدایی، شیمی محض، آموزش تربیت بدنی، علوم ورزشی و آموزش کودکان استثنایی ادامه دهند.

رشته‌های تربیت معلم برای گرایش انسانی

اما دانش آموختگان گرایش انسانی می‌توانند برای فعالیت در رشته‌های تربیت معلم به سمت رشته‌هایی چون آموزش زبان و ادبیات فارسی، دبیری زبان و ادبیات عربی، دبیری علوم اجتماعی، دبیری الهیات و معارف اسلامی، راهنمایی و مشاوره، آموزش ابتدایی، دبیری تاریخ، امور تربیتی، آموزش و پرورش کودکان استثنایی، آموزش تربیت بدنی و آموزش جغرافیا بروند.

رشته‌های تربیت معلم برای گرایش هنر

افرادی که از طریق کنکور هنر می‌خواهند وارد دانشگاه فرهنگیان شوند، می‌توانند در رشته‌هایی چون ارتباط تصویری و آموزش هنر، ورود پیدا کنند.

رشته‌های تربیت معلم برای گرایش زبان

درنهایت، مهم‌ترین رشته‌ تربیت معلم زبان تنها آموزش زبان انگلیسی برای علاقه‌مندان به این کنکور است.

حال که با رشته‌های تربیت معلم هر گرایش آشنا شدید، به سراغ معرفی دروس مهم برای قبولی در این رشته می‌رویم که به شرح زیر است:

دروس مهم برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم ریاضی

دروس مهمی که در این گرایش برای شما اهمیت دارد، ریاضی، فیزیک و شیمی بوده که به ترتیب شامل ضریب‌های 4، 3 و 2 است. بنابراین کسی که ریاضی قوی‌تری نسبت به درس فیزیک داشته باشد، بی‌شک از رتبه بالاتری برخوردار خواهد بود.

دروس مهم برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم تجربی

رشته‌های تربیت معلم آموزش زیست شناسی، آموزش ابتدایی و آموزش کودکان استثنایی که در این گرایش به عنوان زیرگروه 1 هستند، دروسی مانند زیست‌شناسی با ضریب 4 و شیمی با ضریب 3 برای این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است، درحالی‌که مهم‌ترین دروس این گرایش برای رشته آموزش شیمی تربیت معلم با قرارگیری زیرگروه 2، زیست شناسی و شیمی با ضریب ۴ است. 

همچنین آموزش تربیت بدنی با طبقه‌بندی در زیرگروه 3 این گرایش، دروسی چون زمین شناسی با ضریب ۴ و ریاضی با ضریب ۳، بیشترین اهمیت را دارند.

دروس مهم برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم انسانی

تفکیک رشته تربیت معلم انسانی در زیرگروه‌های مختلف صورت می‌گیرد که عبارت است از:

زیرگروه ۱ با آموزش الهیات، آموزش زبان و ادبیات فارسی، آموزش زبان عربی
زیرگروه ۲ با رشته آموزش علوم اجتماعی
زیرگروه ۴ با رشته‌های آموزش تاریخ ، آموزش جغرافیا 
زیرگروه مشترک 5 برای ریاضی، تجربی و انسانی با رشته‌های آموزش تربیت بدنی، آموزش کودکان استثنایی، آموزش ابتدایی، آموزش مشاوره و راهنمایی

این رشته زیرگروه 3 ندارد و دروس مهم برای قبولی در زیرگروه 1 شامل زبان و ادبیات فارسی با ضریب ۴، زبان عربی با ضریب ۴، فلسفه و منطق با ضریب ۳ است. مهم‌ترین درس‌ها برای زیرگروه 2 شامل ریاضی با ضریب ۴ و علوم اجتماعی با ضریب ۳ بوده درصورتی‌که درس‌های مهم برای قبولی در زیرگروه 4 شامل ریاضی، تاریخ، جغرافیا و روان شناسی با ضریب ۳ است. 

همچنین درس‌هایی چون ریاضی، علوم اجتماعی و روانشناسی با ضریب ۳ نیز بیشترین تاثیر برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم زیرگروه 5 را دارند.

دروس مهم برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم هنر

تمامی دروس این گرایش در زیرگروه 1 قرار داشته اما دروس درک عمومی هنر، خلاقیت تصویری و تجسمی با ضریب ۴، بیشترین تاثیر را برای قبولی در آزمون این رشته دارند.

دروس مهم برای قبولی در رشته‌های تربیت معلم زبان

دروس مهم برای کسب تراز بالا در رشته آموزش زبان انگلیسی، درس‌هایی چون زبان و ادبیات فارسی عمومی و زبان تخصصی انگلیسی با ضریب ۴ است که همگی آن‌ها در زیرگروه 1 قرار دارند.

معرفی مزایا و معایب تحصیل در رشته تربیت معلم

مانند هر رشته، شغل و خدمات، این رشته نیز مزیت‌ها و مشکلات خود را دارد که بسته به اولویت‌بندی و علاقه افراد می‌تواند کم اهمیت یا پر رنگ‌تر باشد. 

بنابراین مهم‌ترین مزایای تحصیل در رشته‌های تربیت معلمی را می‌توان مواردی چون تحصیل رایگان، دریافت حقوق دانشجویی حین تحصیل، محاسبه 4 سال تحصیلی جز سابقه کاری، بهره‌مندی از بیمه خدمات درمانی، تحصیل در دانشگاه معتبر و بهره مندی از آموزش با کیفیت، دریافت مدرک معتبر زیر نظر وزارت علوم، استخدام قطعی پس از تحصیل مشروط به کسب نمره کافی در دوره کارآموزی و در نهایت دسترسی به امکانات رفاهی از جمله خوابگاه و معافیت خدمت سربازی برای دانشجویان آقا، اشاره کرد.

اما از جمله مشکلاتی که در خصوص رشته تربیت معلمی وجود دارد، شامل مواردی چون ورود به دانشگاه‌ها با شرط معدل حداقل نمره 14 و تراز حداقل 6500، محدودیت سن برای ورود، قبولی به شرط تایید صلاحیت در مصاحبه دانشگاه فرهنگیان و معاینات پزشکی، گذراندن 5 سال تعهد به خدمت پس از فارغ التحصیلی، کسر از حقوق برای هزینه‌هایی چون خوابگاه، بیمه و غیره و در نهایت، پایین بودن حقوق دریافتی نسبت به بسیاری از مشاغل حتی پس از فارغ التحصیلی، است.

بازار کار رشته تربیت معلم

با توجه به تعریفی که از این رشته داشتیم، اکنون می‌دانید که شما پس از فارغ‌التحصیلی در تربیت معلم به عنوان معلم و دبیر، جذب مدارس شده یا در موسسات آموزشی مختلف مشغول به کار شوید.

در پایان....

صحبت‌ها و مطالب مجموعه روبرد در خصوص رشته تربیت معلم به پایان رسید اما فراموش نکنید که حتما در زمان ثبت نام کنکور سراسری برای شرکت در این رشته، گزینه علاقمند به شرکت در دانشگاه فرهنگیان را انتخاب کنید. علاوه‌برآن، هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری باید یک شماره سریال از سایت سازمان سنجش برای انتخاب دانشگاه فرهنگیان خریداری کنید تا با استفاده از آن کد، امکان شرکت در رشته تربیت معلم هنگام پر کردن فرم رشته را داشته باشید.

 

 


نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: