در صورتی که به درد دندان مبتلا شده‌اید، لازم است تا در مرحله اول علت ناراحتی آن را بفهمید. با تشخیص ریشه ناراحتی می‌توانید بهترین روش درمان را برای کمک به بهبود درد، التهاب و موارد دیگر به کار بگیرید.

رفع دندان درد در طب سنتی

در صورتی که به درد دندان مبتلا شده‌اید، لازم است تا در مرحله اول علت ناراحتی آن را بفهمید. با تشخیص ریشه ناراحتی می‌توانید بهترین روش درمان را برای کمک به بهبود درد، التهاب و موارد دیگر به کار بگیرید.

به احتمال زیاد تحریک‌های جزئی را می‌توان از طریق شستشوی دندان‌ها با آب‌نمک و کمپرس سرد، به ‌راحتی برطرف کرد. لازم است بدانید در صورتی که درد بسیار جدی باشد، حتماً باید به نزد دندان‌پزشک بروید و روش‌های درمانی طب سنتی پاسخگو نخواهند بود.

رفع دندان درد در طب سنتی و خانگی در صورت مشاهده علائم بیشتر از یک یا دو روز، بهتر است وقتی را برای مراجعه به دندان‌پزشک تعیین کنید. شاید دندان شما نیاز به اصلاح ریشه و عصب‌کشی داشته باشد. در ادامه با روش‌های درمان دندان درد برای کودکان و خانم‌های باردار در طب سنتی آشنا می‌شویم.

 

درمان دندان درد کودکان در طب سنتی

برای این‌که بتوان دندان درد کودکان را در طب سنتی درمان کرد، ابتدا لازم است تا ریشه درد شناسایی شود. بعد از تشخیص ریشه و علت دندان درد می‌توان از یکی از روش‌های زیر کمک گرفت. ما ابتدا علت درد را بیان می‌کنیم و سپس درباره روش‌های درمان صحبت خواهیم کرد:

 

1- دندان درد ناشی از مصرف شیرینی و مواد خوراکی سرد

شاید کودک شما بلافاصله بعد از خوردن شیرینی‌جات یا چیزهای سرد مانند بستنی یا آب یخ دچار دندان درد شود. در این شرایط می‌توان از روش‌های زیر در طب سنتی استفاده کرد:

استفاده از نمک

بسیاری از افراد بعد از شناسایی ریشه درد به سراغ استفاده از محلول آب‌نمک می‌روند. آب‌نمک به‌ عنوان یک ضدعفونی‌کننده طبیعی عمل می‌کند و می‌تواند باقی‌مانده‌های ذرات غذا که بین دندان‌های شما گیرکرده‌اند را شل کند. همچنین اگر در دهان شما زخمی وجود دارد با کمک آب‌نمک می‌توان به التهاب آن کمک کرد. برای استفاده از این روش، لازم است نصف قاشق چای‌خوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و محلول را در دهان خود بچرخانید. از روش‌های دیگر بهبود درد با نمک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- مقداری نمک را روی یک پارچه نازک و تمیز قرار دهید و آن را ببندید و سپس روی دندان مورد نظر خود بگذارید. در مدت‌زمان اندکی پارچه آب جذب می‌کند و نمک‌ها روی محل درد اثر می‌گذارند.

- کمی از بلورهای نمک طبیعی را روی مرکز درد خود بگذارید تا آرام‌آرام به عمق درد نفوذ پیدا کنند.

- در صورت داشتن دندان درد همراه با ورم، از ضماد نمک استفاده کنید.

 

2- دندان درد ناشی از مصرف غذاهای گرم و خشک یا سرد و خشک یا مصرف ادویه‌جات

شاید دندان درد شما یا کودکتان بعد از مصرف غذاهای گرم و خشک یا ادویه‌جات به وجود آمده باشد. در این شرایط در طب سنتی استفاده از کمپرس سرد توصیه می‌شود. اگر درد شما ناشی از سردی باشد، باید از کمپرس گرم و یا نمک استفاده کنید.

 

3- دندان درد به دلیل غلبه خلط دم

نشانه‌های دندان درد ناشی از غلبه خلط دم، ضربان، سرخی صورت و چشم‌ها و حرارت است. در این شرایط طب سنتی توصیه می‌کند تا برای کاهش درد، زیر چانه را حجامت کرده و خون آن قسمت را تخلیه کنید. دقت داشته باشید که این نوع حجامت حتماً باید توسط فرد متخصص و باتجربه انجام شود و کار هرکسی نیست.

 

4- دندان درد ناشی از ناراحتی‌های عصبی و استرس

گاهی اوقات دندان درد شما ناشی از مشکلات عصبی و عوامل استرس‌زا است. در این شرایط می‌توانید از یکی از روش‌های زیر برای تسکین درد خود استفاده کنید:

- استفاده از بخش‌های تلخ‌مزه برخی گیاهان و جویدن آن‌ها

با جویدن قسمت‌های تلخ برخی گیاهان مانند هندوانه ابوجهل، دم خیار و موارد دیگر می‌توانید دندان درد خود را تسکین دهید.

- استفاده از میخک به‌صورت پودر، عصاره، ژل یا روغن

با کمک میخک و ترکیبات آن می‌توانید درد دندان خود را کاهش دهید. میخک تسکین‌دهنده موضعی درد شما خواهد بود.

- ترکیب سرکه و گلاب

سرکه و گلاب را ترکیب کرده و از آن به‌ عنوان دهان‌شویه طبیعی استفاده کنید یا این‌که یک پنبه را به محلول آغشته کرده و آن را روی محل درد بگذارید. دقت داشته باشید که میزان سرکه نباید به‌قدری باشید که شما احساس سوزش داشته باشید.

- استفاده از سیر پخته

اگر دندان درد شما ناشی از سردی باشد، مالیدن سیر پخته و یا جویدن آن می‌تواند راه‌حل بسیار خوبی باشد.

 

از دیگر روش‌های درمان دندان درد در طب سنتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- استفاده از مخلوط گلاب و عرق گوگرد به ‌صورت موضعی

- استفاده از ضماد زردچوبه بر روی محل درد

- مالیدن مویز سیاه و سداب تازه

- استفاده از روغن حنظل

- استفاده از سیاه‌دانه

 

درمان دندان درد در بارداری بر اساس طب سنتی

احتمال دارد زنان باردار در طول بارداری خود به این درد عذاب‌آور دچار شوند. از طرفی مصرف داروهای مسکن برای خانم‌های باردار ممنوع است و اجازه ندارند از هر روش درمانی استفاده کنند. بهترین راه این است که قبل از استفاده از هرکدام روش‌هایی که در ادامه گفته می‌شود با دندان‌پزشک مشورت کنید.

دندان درد در خانم‌های باردار علت‌های مختلفی دارد و بهتر است قبل از استفاده از هرکدام روش‌ها حتماً علت درد شناسایی شود. تجمع پلاک و بیماری لثه ناشی از تغییرات هورمونی و تهوع صبحگاهی می‌تواند از علت‌های اصلی دندان درد در طول بارداری بانوان باشد.

برای شناسایی علت حتماً به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید و در صورت تائید او می‌توانید از یکی از روش‌های زیر برای التیام دندان خود در طب سنتی کمک بگیرید:

1- استفاده از آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا گیاهی شفابخش است که خواص بی‌نظیری در آن وجود دارد. به دلیل دارا بودن آنتی باکتریال و ضد قارچ بودن می‌تواند برای تسکین دندان درد و التهاب لثه شما به کار رود. می‌توانید ژل آن را روی محل درد بمالید.

2- انار

انار دندان درد را تسکین نمی‌دهد، اما خواص آنتی باکتریال و آنتی پلاک آن بیماری‌های لثه را کاهش خواهد داد. شما می‌توانید آب انار را بنوشید یا دهان خود را با آن شستشو دهید. دقت داشته باشید که از آب‌میوه‌های بدون مواد افزودنی استفاده کنید.

3- استفاده از شیر

مصرف شیر به دلیل وجود کلسیم و ویتامین K می‌تواند تأثیر زیادی روی سلامت لثه و دندان‌های شما در طول دوران بارداری بگذارد. ویتامین K از خونریزی لثه در دوران بارداری جلوگیری می‌کند و کلسیم در استحکام دندان‌ها نقش خواهد داشت.

4- سیر

استفاده از سیر در محل درد تسکین‌دهنده خواهد بود. وجود ماده آلیسین در سیر می‌تواند به از بین رفتن باکتری‌ها در اطراف دندان کمک کند.

استفاده از کمپرس سرد و محلول آب‌نمک نیز از روش‌های رایج درمان درد دندان هستند که می‌تواند در طول دوران بارداری بسیار کمک‌کننده باشد.

 

درمان سریع دندان درد به کمک طب سنتی

در صورتی که دندان درد به سراغتان آمده است و دسترسی به دندان‌پزشک ندارید. بهتر است برای کاهش درد مراحل زیر را دنبال کرده و در فرصت مناسب به نزد دندان‌پزشک بروید:

- سر خود را خم نکرده و آن را به سمت بالا نگه دارید.

- از دراز کشیدن خودداری کنید؛ زیرا دراز کشیدن باعث افزایش درد می‌شود. بهتر است در هنگام خواب حتماً یک یا دو بالشت زیر سر خود قرار دهید تا سرتان بالاتر از بدن قرار گیرد.

- مسواک زدن خود را به‌آرامی و بدون عجله انجام دهید.

- از محلول آب‌نمک برای کاهش درد استفاده کنید.

متخصص ریشه دندان در ونک ملاصدرا لبا درمان اولیه ریشه دندان با موفقیت انجام می‌شود ولی گاه پس از چند ماه یا چند سال پس از درمان اولیه به علت رشد میکروب در کانال دندان، بیمار با علائم حاد و درد، تورم و آبسه یا در گرافی متوجه شکست درمان اولیه میشود و دندان نیازمند درمان مجدد ریشه دندان توسط متخصص درمان ریشه می‌باشد. در این موارد شانس حفظ دندان با درمان مجدد ریشه وجود دارد. این درمان تخصصی است و پیچیدگی های درمانی آن بیشتر از درمان اولیه میباشد. در این پروسه مواد پرکننده ریشه از کانال ها پاکسازی می‌شود و مراحل انجام درمان ریشه مجدد تکرار می‌شود که این پروسه ری-تریت یا درمان مجدد ریشه نام دارد.
 
در نتیجه مهم است بدانیم در صورتیکه درمان اولیه ریشه دندان با کیفیت توسط دندانپزشک انجام نشود، نیاز به درمان مجدد ریشه دندان (ری اندو) و صرف وقت و هزینه بیشتر توسط بیمار دارد. گاه این دندان‌ها، درد و تورم و آبسه حاد دندانی ندارند و بیمار حین چک آپ سالانه در رادیوگرافی متوجه حضور عفونت در انتهای ریشه می‌شود که ضرورت چک آپ‌های 6 ماه یا سالانه توسط بیماران را نشان می‌دهد.

درمان مجدد ریشه دندان یکی از پیچیده‎ترین فرایند‌های درمانی در دندانپزشکی است که معمولا حدود چند ماه یا چند سال پس از درمان اولیه انجام می‌شود. در چنین مواردی دندانپزشک تلاش می‌کند تا مجددا دندان را برای شما حفظ کرده و از کشیدن آن خودداری کند. اما باید دقت کنید که برای این کار حتما باید به سراغ یک فرد متخصص بروید تا بتواند درمان ریشه مجدد دندان را با کیفیت بالایی برای شما انجام دهد. دکتر نفیسه امامی، متخصص درمان ریشه دندان این بحث را بیشتر شرح می‌دهد.

 


نویسنده:

پریا صبوری

1 مقاله

نظر

مقالات مرتبط: