631 ساعت آموزش تخصصی در

آموزشـــــگاه روبرد

با اشتراک حرفه ای روبرد به همه آموزش ها دسترسی داشته باش!

مشاهده آموزش ها

فلسفه از کهن ترین رشته های علوم انسانی است که به عنوان مادر سایر رشته ها نیز شناخته شده. با پیگیری معنای فلسفه پی می بریم که اولین بار این کلمه توسط فیثاغورث به کار رفته و به معنی دوستدار حکمت و دانش است.

بدون تردید انتخاب رشته تحصیلی یکی از مهمترین قسمت های زندگی هر دانشجو به شمار می رود، بطوری که تاثیرات جدی روی آینده فرد گذاشته و آینده شغلی اش به انتخاب رشته او در بدو ورود به دانشگاه بستگی دارد.
ذات انسان همیشه در پی کشف حقیقت، هستی و جهان پیرامون او می باشد که خوشبختانه رشته فلسفه تا حدود خیلی زیادی به سوالات پیرامون این موضوع پاسخ می دهد. افراد علاقه مند باید قبل از زمان انتخاب رشته کنکور اطلاعات کافی درمورد این رشته تحصیلی را بدست آورند؛ به همین علت در این مقاله به معرفی رشته فلسفه، بازار کار و سایر جزئیات آن می پردازیم. 
 

معرفی رشته فلسفه

رشته فلسفه را میتوان این گونه معرفی کرد که مطالعه منظم سوالات کلی و اساسی است. پایه و اساس این رشته را پاسخگویی به سوالات بنیادین تشکیل می دهد. فلسفه از کهن ترین رشته های علوم انسانی است که به عنوان مادر سایر رشته ها نیز شناخته شده. رشته فلسفه در برگیرنده موضوعاتی است همچون: جهان هستی، ماوراء طبیعت، روح انسان، اجسام، موجوات غیرمادی و ... . تفاوت فلسفه با سایر رشته ها در این است که در فلسفه تمامی موضوع ها به شکل عام و کلی مطرح می شود و مورد بررسی قرار می گیرد. در نظر داشته باشید رشته فلسفه کاملا با رشته فلسفه اسلامی متفاوت است؛ فلسفه اسلامی از زیر شاخه های رشته الهیات است.
 
یکی از رشته هایی که محصلین رشته انسانی می توانند در دانشگاه ادامه دهند، فلسفه است. در واقع ضروریست پیش از انتخاب رشته اطلاعات کافی درباره کلیات آن بدانید تا انتخاب آگاهانه ای داشته باشید. به این دلیل که فلسفه از یونان شروع شده، مطالعه دانشجویان فلسفه سیر کاملی از فلسفه غرب است. فلسفه از دو کلمه فیلو و سوفیا تشکیل شده که به معنای دوستدار دانش می باشد. در این باره غرب کلمه دیگری دارد به نام ویزدوم که در زبان عربی به معنای حکمت است. پس فلسفه و حکمت مسیر جداگانه ای دارند.
 
فلسفه چهار رکن اصلی دارد:
  • فلسفه نظری: از دانش سوال می پرسد. مثلا آیا همه چیز قطعی است؟
  • فلسفه عملی: مطرح کردن سوالاتی همچون چگونه باید زندگی کنیم؟
  • منطق: آموزش تفکر انتقادی.
  • تاریخ فلسفه: مطالعه پاسخ فیلسوفان گذشته به سوالات بنیادین.

تو صفحه کاربران روبرد همه رشته ای های خودتو پیدا کن. 


 

رشته فلسفه

 

توانایی های مورد نیاز برای تحصیل و کار در رشته فلسفه

یکی از مهمترین معیارها علاقه مند بودن به رشته فلسفه و مباحث آن است. فلسفه رشته ای نیست که بتوانید به راحتی با آن کنار بیاید. در صورتی که توانایی علمی در ریاضیات و هندسه دارید، می توانید فلسفه را به راحتی درک کنید؛ در واقع ریاضیات پلی برای برقراری ارتباط میان انسان ها و فلسفه است. همچنین خلاقیت و قدرت ذهنی نیز مانند روحیه نقادانه اهمیت زیادی دارد.
دانشجویان گرایش فلسفه غرب بهتر است به زبان انگلیسی مسلط باشند و دانشجویان گرایش فلسفه اسلامی به زبان عربی؛ در چنین شرایطی مطالعه و دسترسی به منابع غنی و زبان اصلی برایشان آسان تر خواهد بود.
 

چه کسانی در رشته فلسفه موفق هستند؟

افلاطون فیلسوف یونان باستان، بر سر در آکادمی که خودش تأسیس کرد، نوشته بود: «هر کسی که ریاضیات یا هندسه نمی داند وارد نشود». جمله افلاطون بیانگر این است که دانشجویان رشته فلسفه باید توانایی و استعداد در مباحث ذهنی، غیر انتزاعی و تجربی داشته باشند. فیلسوفان نگاهی کل نگر دارند و ذهنشان مسائل ورای عینیات را می بیند.
 

تیپ های شخصیتی مناسب برای رشته فلسفه

بر اساس آزمون mbti تیپ شخصیتی intj درونگرا است، خوب تحلیل می کند، منطقی تصمیم می گیرد و قضاوت کننده است. این اشخاص در تجزینه و تحلیل اطلاعاتی که جمع آوری می کنند بسیار ماهرند. intj ها در مشاغلی که توانایی تفسیر نیاز است به خوبی عمل می کنند.
افراد دارای تیپ شخصیتی intp به منطق دان معروفند. این تیپ شخصیتی کمیاب از ارتباط با دیگران لذت نمی برد و بیشتر به دنبال خلاقیت و نوآوری هستند. این افراد منطق تصمیماتشان بر پایه اطلاعات عینی است و احساسات را کمتر در نظر می گیرند. بر اساس تحلیل ها این تیپ شخصیتی در مطالعات فلسفی موفق است.
به طور کل تحلیل گران در رشته فلسفه موفق هستند. این افراد با تحلیل و تفسیر دقیق علاوه بر مشاغل مربوط به فلسفه، در ایده پردازی و مدیریت منابع انسانی و راه اندازی کسب و کار نیز عملکرد خوبی دارند.
 

بازار کار رشته فلسفه

بازار کار رشته فلسفه و یافتن شغل مرتبط در رشته فلسفه نیز تا حدی بستگی به خودتان دارد. فارغ التحصیلان رشته فلسفه می توانند در مراکز پژوهشی علوم انسانی، دایرة المعارف ها و مؤسسه پژوهشی فلسفه و حکمت اسلامی مشغول به کار شوند. اکثر شاغلان در این رشته به عنوان استاد یا معلم به آموزش می پردازند. نویسندگی در موضوع های مربوطه و سردبیری مجلات فلسفی نیز از دیگر گزینه های کاری موجود برای فارغ التحصیلان است.آینده شغلی و بازار کار رشته فلسفه برای افراد دارای مدارک ارشد و دکتری نسبت به کارشناسان فلسفه، مساعدتر است.
 
به طور کل آمار دقیقی از شاغلان این رشته موجود نیست. بازار کار رشته فلسفه در ایران وضعیت خوبی ندارد. با توجه به شرایط کشور و کم توجهی مسئولین، محصلان این رشته دارای امنیت شغلی نبوده و همین امر سبب کمرنگ شدن این رشته و بازار کار آن شده است. بیشتر فارغ التحصیلان رشته فلسفه با معضل کار و درآمد روبرو هستند؛ در نتیجه کسانی که فارغ التحصیل شده اند باید بتوانند جایگاه مناسبی برای خود بیابند. پس هر چه مهارت های بیشتری طی دوران تحصیل کسب کنید و تلاش بیشتری داشته باشید، شانس بیشتری نیز برای یافتن شغل خواهید داشت. برای مثال معمولا فیلسوف ها مشاوران کسب و کار خوبی هستند و یا برای راه اندازی کارهای بزرگ ایده های جذابی دارند. اگر قصد مهاجرت با این رشته را دارید باید بگویم بازار کار رشته فلسفه در اروپا تا حدی بهتر است.
 

درآمد رشته فلسفه

با توجه به اینکه رشته فلسفه بازار کار خوبی ندارد، در نتیجه فارغ التحصیلان داری درآمد بالایی نیز نیستند. در صورتی که در نهاد خاصی یا آموزش و پرورش استخدام شوند، حقوق آن ها مطابق قوانین وزارت کار است. در نتیجه درآمد رشته فلسفه چندان تعریفی ندارد.

 

گرایشات رشته فلسفه

در حال حاضر زیرشاخه های مهم فلسفه شامل این موارد است: 
متافیزیک که ماهیت بنیادی هستی و واقعیت را مورد بررسی قرار می دهد، معرف شناسی که ماهیت معرفت و اعتقاد را مطالعه می کند، اخلاق که به ارزش های اخلاقی مربوط می شود و منطق که به فرد کمک می کند تا از قواعد نتایج منطقی بگیرد. سایر گرایش های موجود در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته فلسفه را در ادامه آورده ایم.
 

معرفی رشته فلسفه

 

مقطع کارشناسی ارشد:

  • فلسفه
  • فلسفه تطبیقی
  • منطق
  • فلسفه دین
  • منطق فهم دین
  • اخلاق (با 2 گرایش) 

مقطع دکتری:

  • فلسفه دین
  • فلسفه هنر
  • فلسفه منطق
  • فلسفه اخلاق
  • فلسفه علم و فناوری
  • فلسفه
  • فلسفه فیزیک
  • فلسفه علوم اجتماعی

 

 

سرفصل های رشته فلسفه

 

دروس عمومیدروس پایهدروس اصلی و تخصصیدروس اختیاریتعداد کل واحدها
20 واحد18 واحد86 واحد10 واحد134 واحد

 


دروس رشته فلسفه:

 

علم کلاممنطق جدیدتاریخ فلسفه اسلامی 1و2منتخب متون کلامی و فلسفیمنطق قدیم 1و2

تاریخ فلسفه یونان 1و2

عرفان نظریاخلاق در تفکر اسلامی

فلسفه اخلاق در تفکر غربی

فلسفه اسلامی 1و2

فلسفه معاصر و مکاتب جدید قرن بیستم

تاریخ فلسفه جدید و معاصر

تاریخ فلسفه از کانت تا نیمه دوم قرن نوزدهم

تاریخ فلسفه از بیکن تا هیوم

تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس

تاریخ علمفلسفه علوم  1و2متافیزیک در غربمتون فلسفی به زبان عربی 1و2متون فلسفی به زبان خارجی 1و2
فلسفه تاریخزیباشناسی و فلسفه هنرعرفان عملیفلسفه سیاستشناخت ادیان
فلسفه تعلیم و تربیتاصطلاح شناسی فلسفیعربی 3فلسفه تطبیقیتفکر در شرق آسیا
جامعه شناسی 2علم اصول 2روان شناسی 2زبان 1و2علم اصول 1
علم و تمدن در اسلامزبان عربی 2زبان عربی 1جامعه شناسی 1روان شناسی 2

 

 

بهترین دانشگاه ها برای رشته فلسفه در ایران

دانشکاه های محدودی ارائه دهنده رشته فلسفه در کشور هستند. با این حال رشته هایی مانند فلسفه و حکمت اسلامی و دیگر رشته های مشابه از سوی مراکز بسیاری ارائه می شود. در جدول زیر دانشگاه هایی نام برده شده اند که در رشته فلسفه دانشجو می پذیرند:

 

دانشگاه یاسوجدانشگاه تبریز
دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزویندانشگاه محقق اردبیلی
دانشگاه شهید بهشتیدانشگاه شهید باهنر کرمان
دانشگاه اصفهاندانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تهراندانشگاه شیخ مفید قم

 


نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: