631 ساعت آموزش تخصصی در

آموزشـــــگاه روبرد

با اشتراک حرفه ای روبرد به همه آموزش ها دسترسی داشته باش!

مشاهده آموزش ها

معرفی جامع و کامل رشته روانشناسی به همراه بازار کار و معرفی شغل ها و درآمد رشته روانشناسی. چه کسانی در رشته روانشناسی موفق هستند؟

آشنایی با رشته روانشناسی

رشته روانشناسی یکی از محبوب ترین رشته های تحصیلی گروه علوم انسانی به شمار می رود. به وسیله رشته روانشناسی می توان رفتار و ذهن آدمی را به شکل کاملا علمی تجزیه و تحلیل کرد. برای معرفی رشته روانشناسی می توان گفت در حوزه درک خودآگاه و ناخودآگاه انسان مانند احساسات و افکار می باشد. در واقع هدف رشته روانشناسی تحلیل وضعیت انسان در برخورد با اتفاقاتی است که از بدو تولد برایش رقم خورده است. روانشناسی گستره وسیعی دارد؛ از مرز علوم طبیعی و علوم اجتماعی عبور می کند و همه واکنش های روانی قابل مشاهده مستقیم و غیر مستقیم مانند انگیزه، خوشحالی، ناراحتی، هوش و ... را مورد بررسی قرار می دهد.
 
شخصی که در این حوزه فعال است را روانشناس می نامند. روانشناسان را به دو دسته روانشناسان رفتاری و روانشناسان شناختی تقسیم می کنند. برخی از روانشناسان نقش عملکردهای ذهنی در رفتار انسان و برخی دیگر فرایندهای زیستی و عصبی را که زیرساخت رفتارهای شناختی است، تحلیل می کنند.
 
قدمت و تاریخچه رشته روانشناسی به اندازه 150 سال است و رشته ای جدید به حساب می آید. با این حال ریشه آن را می توان حدود 400 - 500 سال قبل از میلاد ردیابی کرد، در صورتی که علوم تجربی تاریخچه ای قدیمی تر نسبت به این علم نوظهور دارند. از قرن های هفدهم و هجدهم میلادی بود که پژوهش های روانشناسی شروع شد و به شکل علمی آکادمیک درآمد.
در ایران نیز رشته روانشناسی یکی از پرطرفدارترین رشته های علوم انسانی است. بالغ بر نیمی از شرکت کننده های کنکور سراسری از رشته انسانی علاقه مند به تحصیل در رشته روانشناسی هستند.

معرفی رشته روانشناسی

 

چه کسانی در رشته روانشناسی موفق هستند؟

روانشناسان با افراد متفاوت که مشکلات متفاوتی نیز دارند در ارتباط هستند. مشکلاتی همچون افسردگی، اضطراب، وسواس، نگرانی و ... . در نتیجه یک روانشناس نیاز دارد مهارت ارتباط گرفتن و نزدیکی با دیگران را داشته باشد. داشتن روحیه همدردی و کمک به دیگران نیز جزو اولویت هاست؛ همین ویژگی هاست که شما را به عنوان روانشناس به موفقیت نزدیک می کند. شما باید تمرین کنید که نسبت به مشکلات کوچک و بزرگ دیگران بی تفاوت نباشید.
یک روانشناس باید خوب گوش کند و صبور باشد. هنر گوش دادن به روانشناس کمک می کند تمام اطلاعات لازم را درباره مراجعه کننده به دست بیاورد. سپس با هنر خوب سخن گفتن فرد را راهنمایی کند و عمیقا روی آن تاثیر بگذارد. در کنار همه این موارد صبر و وقت و حوصله، روانشناس را در کنترل موقعیت یاری می کند.
 
بر اساس آزمون  MBTI، هر فرد دارای ویژگی های خاصی است که او را نسبت به دیگران متمایز می کند. به همین دلیل هر شخص مناسب یک کار است و استعدادهایی در انجام بعضی کارها دارد که گاها بقیه ندارند. تحلیل گران بعضی از تیپ های شخصیتی را معرفی کرده اند که برای مطالعه و فعالیت در رشته روانشناسی مناسب هستند.
تیپ شخصیتی ESFJ برونگرا و حمایتگر است. افراد را به سمت موفقیت سوق می دهد و بسیار مهربان است. ENFP  و ENFJ ها نیز علاوه بر برونگرایی که باعث می شود سریع با دیگران ارتباط موثر بگیرند، قدرت تاثیر گذاری و متقاعد کردن بالایی هم دارند. تیپ های INFJ و INTJ خلق و خوی خوبی دارند و بخاطر آرامش درونی و دلسوزی می توانند روانشناس خوبی باشند؛ البته می توان گفت در پژوهش های روانشناسی موفق ترند.

 

رشته روانشناسی، معایب و مزایا

همه رشته های دانشگاهی دارای سختی ها، معایب و مزایا هستند که رشته روانشناسی هم از این قضیه مستثنا نیست. افرادی که قصد ورود به این رشته را دارند، با چالش هایی مواجه هستند؛ به عنوان مثال به این فکر می کنند که قرار است درآینده تایم کاریشان را با افرادی سپری کنند که دارای مشکلات روحی و روانی هستند و ممکن است بر روی روحیه خودشان نیز تاثیر منفی بگذارد.، و یا اینکه اگر درآمد کافی نداشته باشد چه رخ خواهد داد و از این مورد سوالات. باید ذکر نمود نباید بی جهت نگران این موضوع باشید زیرا خوشبختانه مزایای این رشته بسیار است. همچنین فردی که قصد تحصیل دراین رشته را دارد، قاعدتا علاقه مند به برقراری ارتباط با افراد جامعه بوده و اطلاعات کافی مورد نیازش را به دست آورده است.
حال به بررسی تعدادی از مزایای این رشته میپردازیم:
 

فرصت کمک به دیگران و ایجاد محبوبیت

یک روانشناس خوب در بدترین لحظات زندگی یک شخص در کنار او می ایستد و با راهنمایی های مناسب و حرف های دلگرم کننده، مسیر روشنایی را به اون نشان می دهد. این امر علاوه بر جنبه انسان دوستانه و اجر اخروی، باعث ایجاد محبوبیت در میان مردم می شود.
 

فرصت مواجه شدن با طیف وسیعی از مردم

از آنجایی که روانشناسی شغل اجتماعی محسوب می شود، بیماران مراجعه کننده به یک روانشناس افراد مختلف جامعه اعم از زن و مرد، پیر و جوان هستند.کسانی که کارکردن با مردم و کمک به آنها را دوست دارند، روانشناسی گزینه مناسبی برای آنها به شمار می رود.
 

کار برای خود و ساعت کاری متغیر

اگر شماهم از آن دسته افرادی هستید که علاقه مند به ایجاد کارآفرینی هستید، روانشناسی این شانس را برای شما فراهم کرده است. بسیاری از روانشناسان پس از کسب تجربه در مراکز درمانی، به عنوان یک دکتر مجرب مطب شخصی خودرا تاسیس کرده و مشغول به کار می شوند. به این صورت ساعت کاری را خودشان تنظیم می کنند و ساعت کاری انعطاف پذیری خواهند داشت.
 

امکان کار به صورت دورکاری

با پیشرفت تکنولوژی شرایط به گونه ای رقم خورده تا در هر شغلی که مشغول هستیم، باید خودمان را با جامعه و تکنولوژی روز وفق دهیم تا از رقبا و کسب درآمد جا نمانیم. این مورد برای روانشناسان نیز صدق می کند؛ امروزه یکی از پیشرفت های روانشناسی در حوزه مشاوره و روانشناسی آنلاین بوده است. این یک پوینت بسیار مثبت به حساب می آید؛ چون اگر مراجعات به صورت حضوری کاهش یابد، قطعا ویزیت های آنلاین برای روانشناسان افزایش میابد.
 

 

بازار کار و درآمد رشته روانشناسی

بازار کار و درآمد رشته روانشناسی به عوامل مختلفی همچون میزان تحصیلات، شهر هدف، میزان مهارت، سابقه کاری و ... بستگی دارد. بازار کار رشته روانشناسی بسیار گسترده است و تلاش شماست که تعیین می کند در چه جایگاهی قرار بگیرید. درآمد رشته روانشناسی نیز در جایگاه های مختلف، متفاوت است و نمیتوان عدد ثابتی را برای آن در نظر گرفت. علاوه بر مشاغل آزاد و استخدام در مراکز دولتی و خصوصی، فارغ التحصیلان رشته روانشناسی می توانند با دریافت مجوز، کلینیک روانشناسی تأسیس و درآمد بیشتری داشته باشند. تعدادی از شغل های مرتبط به رشته روانشناسی در ادامه ذکر شده است:
 
  • بیمارستان
  • سازمان بهزیستی
  • کلینیک درمان اعتیاد
  • مراکز انتظامی
  • کانون اصلاح و تربیت
  • مراکز مشاوره
  • منابع انسانی
  • آموزش
  • مدارس و مهد کودک ها
  • شهرداری
  • مراکز توانبخشی

معرفی کامل رشته حقوق و بازارکار و درآمد


 

 

معرفی رشته روانشناسی

 

 
 

بهترین دانشگاه ها برای تحصیل رشته روانشناسی

دانشجویان علاقه مند به این رشته نیز مانند دانشجویان سایر رشته ها تمایل دارند که در بهترین دانشگاه ها و زیردست برترین اساتید تعلیم ببینند؛ پس تمام تلاش خودرا برای دستیابی به این خواسته خواهند کرد. طبق آخرین اطلاعات به دست آمده، اسامی پنج دانشگاه برتر دنیا در رابطه با این رشته پرطرفدار به ترتیب عبارت اند از دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه آکسفورد انگلیس، دانشگاه کمبریج انگلیس و دانشگاه کالیفرنیا برکلی آمریکا هستند. این دانشگاه ها که دارای رنک بسیار بالایی درمیان دانشگاه های دنیا هستند، با پروفسورها و اساتید خبره و امکانات کم نظیر، هرساله میزبان دانشجویان علاقه مند به رشته های گوناگون ازجمله روانشناسی هستند.
همانطور که اشاره شد، رشته روانشناسی در ایران نیز دارای متقاضیان فراوانی است و هرساله قریب به نیمی از شرکت کنندگان کنکورعلوم انسانی تمایل به تحصیل در این رشته را دارند. از این رو لیستی از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران به صورت زیر می باشد:  
  
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه خوارزمی
  • دانشگاه علامه طباطبایی تهران
  • دانشگاه الزهرا
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه شهید بهشتی تهران
  • دانشگاه شیراز

 

گرایش های رشته روانشناسی مقطع ارشد

رشته روانشناسی زیرشاخه های متعدد و مختلفی در مقطع کارشناسی ارشد دارد. متقاضیان این رشته که قصد ادامه تحصیل در مقطع ارشد را دارند، باید با توجه به علاقه و بازارکار مد نظرشان، تعیین گرایش کنند. دو مورد از پرطرفدارترین گرایش های این مقطع، روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی هستند؛ ولی تفاوت این دو در چیست؟
دانشجویان محصل در روانشناسی بالینی برای روان درمانی آموزش دیده و بر روی درمان اختلالات کار می کنند. می توان گفت که بالینگران به نوعی ابزاری برای درمان روان اشخاص هستند. اما محصلان روانشناسی عمومی، دروس عمومی تری مانند ادراک و احساسات، حافظه و کارکردهای آن و... را مطالعه و می آموزند. این افراد برای پژوهش و تدریس در زمینه های عمومی روانشناسی آماده می شوند. اما در ایران سخت گیری جدی در این حوزه وجود ندارد و ممکن است فارغ التحصیل روانشناسی عمومی به کار در مراکز درمانی نیز بپردازد. اما در سطح جهانی سخت گیری های به مراتب بیشتری برای این دو در نظر گرفته می شود.
 
دو مورد از پرطرفدارترین گرایش های مقطع ارشد روانشناسی را باهم مرور کردیم؛ در ادامه سایر گرایش هایی که میتوان به تحصیل در آنها پرداخت را بیان کرده ایم:
 
  • روانشناسی تربیتی
  • روانشناسی اسلامی
  • بالینی کودک و نوجوان
  • رشته آموزش و پرورش کودکان استثنائی
  • روان سنجی
  • روانشناسی صنعتی و سازمانی
  • روانشناسی اجتماعی
  • بهداشت روان

 

گرایش های رشته روانشناسی مقطع دکتری

  • روانشناسی بالینی
  • روانشناسی عمومی
  • روانشناسی سلامت

 

واحد های درسی رشته روانشناسی

دروس عمومی : 22 واحد
دروس پایه و اصلی: 69 واحد
دروس تخصصی : 37 واحد
دروس اختیاری: 10 واحد
جمع دروس: 138 واحد

 

دروس رشته روانشناسی

 

مبانی نظری اسلام – اخلاق اسلامی – انقلاب اسلامی – تاریخ وتمدن اسلامی – آشنایی با منابع اسلامی – ادبیات فارسی – زبان عمومی – تربیت بدنی 1 و 2دروس عمومی
روان شناسی عمومی 1 و 2 – آمار استنباطی – روان شناسی رشد 1 و 2 – آمار توصیفی – مبانی جامعه شناسی – روش تحقیق در روان شناسی – روان شناسی یادگیری – روان شناسی تربیتی – روان شناسی اجتماعی – شخصیت – بهداشت روانی – تاریخچه و مکاتب روان شناسی – فیزیولوژی عمومی – روان شناسی احساس و ادراک – روان شناسی فیزیولوژیک – علم النفس از دیدگاه دانشمندان اسلامی – کلیات فلسفه – متون روان شناسی به زبان های خارجی 1 – روان شناسی تجربی – انگیزش و هیجان – روان سنجی – آسیب شناسی روانی 1 – روان شناسی مرضی کودکدروس پایه
آسیب شناسی روانی 2 – طرح های پژوهشی آزمایشگاهی – مقدمات نوروپسیکولوژی – تفکر و زبان – متون روان شناسی عمومی 2- سمینار در مسائل روان شناسی عمومی – روان شناسی جنایی – پژوهش های علمی ( انفرادی ) در روان شناسی عمومی – روان شناسی مشاوره و راهنمایی – ارزشیابی شخصیت – روان شناسی هوش و سنجش آن – روان شناسی پویایی گروه – روان شناسی کودکان استثنایی – اختلالات یادگیریدروس تخصصی
کاربرد کامپیوتر در تجزیه و تحلیل آماری – روان شناسی اجتماعی ،کاربردی -فلسفه اسلامی -بازپروری معلولین – روان شناسی مدیریت – انسان شناسی در اسلام – مدد کاری اجتماعی – روان شناسی تفاوت های فردی – روان شناسی اجتماعی ، تجربی – روان شناسی و آموزش کودکان معلول – مقدمات ریاضی – روان شناسی صنعتی و سازمانی – اعتیاد (سبب شناسی و درمان آن ) – نگرش ها و تغییر آن – سیب شناسی اجتماعی – روان شناسی کودکان تیزهوش و آموزش های آن (فقط برای شاخه عمومی و گرایش بالینیدروس اختیاری

نویسنده:

نظرات

مقالات مرتبط: