رشته کارآفرینی چیست؟
رشته کارآفرینی یکی از گرایشات مدیریت بازرگانی میباشد که در مقطع کارشناسی ارشد ارائه میشود. خروجی این رشته، فارغ التحصیلانی برای فعالیت در ارگان ها و سازمان های خصوصی و دولتی با عناوین شغلی سیاست گذار، مشاور توسعه و راه اندازی کسب و کار، کارشناس کارآفرینی و... خواهد بود. به طور مختصر میتوان در تعریف رشته کارآفرینی گفت: مجموعهای از ایده ها، نظرات و فنون و روش های موثر برای هدایت و کنترل فعالیت های کارآفرینی است. در واقع کارآفرینی یعنی نوآوری در حل مشکلات مردم و کسب درآمد در آن. کارآفرینی فرایند راه اندازی کسب و کار است. این کسب و کار می تواند بر اساس ایده ها، خدمات یا کلاها باشد. کارآفرینی ممکن است ارزش هایی فراتر از ارزش های اقتصادی داشته باشد.
رشته کارآفرینی یکی از رشته هایی است که به تازگی در کشور ما شکل گرفته و در دانشگاه ها ارائه میشود. البته در سایر کشور ها این رشته کاملا شناخته شده و رشتهی معتبری محسوب میشود. سال های زیادی است که در دانشگاه های بسیاری از کشور ها تدریس میشود.رشته کارآفرینی به زمینه هایی همچون اقتصاد، مدیریت، مردم شناسی، روان شناسی و جامعه شناسی وابسته است. اگر شما قصد تحصیل در این رشته دارید باید بدانید که در حال حاضر تنها در مقاطع ارشد و دکتری امکان تحصیل در رشته کارآفرینی وجود دارد.
11 شغل پردرآمد رشته نرم افزار را در مقاله رشته نرم افزار بخوانید.
بازار کار رشته کارآفرینی
بازارکار رشته کارآفرینی بسیار گسترده است و محدود به یک حوزه خاص نمی شود. می توان این امید را به فارغ التحصیلان این گرایش داد که بابت ورود به بازار کار و اشتغال نگرانی نداشته باشند. دانشجویان با گذراندن دوره های عملی و کارآموزی، مهارت های لازم را برای ورود به بازار کار به دست می آورند و تجربه فعالیت در محیط کاری واقعی را دارند. به همین دلیل بعد از فارغ التحصیلی می توانند به عنوان متخصص در شرکت های خصوصی یا دولتی مشغول به کار شوند. یکی از کاربرد های این رشته، پیدا کردن شناسایی کاربرد جدید ترین بیزینس ها است. در نتیجه، به روز ترین های هر عرصه ی شغلی به این رشته اختصاص دارد.
برای فارغ التحصیلان این رشته پوزیشن های شغلی زیادی وجود دارد که در ادامه برخی از آن ها را نام میبریم:
- مدیر بازاریابی
- مشاور شغلی
- مدیر فروش
- مدیر خرید و تدارکات
- کارشناس گمرگ
- کارمند و رئیس بانک
- کارمند آژانس هواپیمایی
- کارشناس بیمه
- مدیر تولید
- مدیر مالی
- کارشناس تحقیقات بازار
- معلم
- استاد دانشگاه
- مدیر کنترل پروژه
- مدیر هتل
مهارت هایی فارغ التحصیلان رشته کارآفرینی به آن نیاز دارند
طبیعتا برای شما این سوال پیش میاید که فارغ التحصیلان رشته کارآفرینی به چه مهارت هایی نیاز دارند؟ به طور کل می توان گفت هدف این رشته پروش افرادی است که در زمینه کارآفرینی و مدیریت کسب و کار ها خلاقیت داشته باشند و این توانایی را داشته باشند که پا به پای مدیران سازمان، در راستای توسعه ی کسب و کارها گام بردارند. امروزه کارآفرینان استراتژی های جدید و متفاوتی را پیش روی کسب و کار ها قرار دادهاند، به همین دلیل این مدیران می توانند عامل موفقیت سازمان و اقتصاد باشند. اما دانشجوی این رشته برای رسیدن به این جایگاه باید چه مهارت هایی کسب کند؟
کارآفرین موفق باید دارای مهارت های زیر باشند:
- مهارت رهبری کردن
- مهارت مدیریت بازار
- مهارت مذاکره کردن
- مهارت مدیریت کسب و کار
- مهارت تصمیم گیری
- مهارت نظارتی
- مهارت برقراری ارتباط با کارکنان
دروس رشته کارآفرینی
تعداد واحد | نام درس |
2 | مبانی کامپیوتر |
2 | تئوری های کارآفرینی |
2 | آمار |
2 | تشخیص فرصت های کارآفرینی |
2 | مدیریت استراتژیک کارآفرینی |
2 | مبانی پیشرفته کارآفرینی |
2 | روش تحقیق در کارآفرینی |
2 | الگو های تصمیم گیری کارآفرینان |
2 | طراحی و تدوین طرح کسب و کار |
2 | ایجاد کسب و کار |
2 | مدیریت کسب و کار های کوچک |
2 | توسعهی محصول جدید |
2 | کارآفرینی در بستر فناوری اطلاعات |
2 | استقرار کسب و کار |
2 | مدیریت زنجیرهی تامین |
2 | سمینار در کارآفرینی |
4 | پایان نامه |
ادامه تحصیل در رشته کارآفرینی
پیش از این گفتیم رشته کارآفرینی در ایران تنها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میشود. فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی میتوانند یکی از گرایش های این رشته را انتخاب کنند و در آن مشغول تحصیل شوند.
گرایش های رشته کارآفرینی عبارتند از:
- گرایش کسب و کار جدید
- گرایش خدمات کشاورزی
- گرایش فناوری
- گرایش فناوری اطلاعات
- گرایش گردشگری
- گرایش بین الملل
- گرایش سازمانی
- گرایش بخش عمومی
- گرایش آموزش عالی
- گرایش آموزش و ترویج کارآفرینی
- گرایش MBA
- گرایش توسعه
- گرایش کارآفرینی فرهنگی
- گرایش کسب و کار الکترونیک
کارآفرین کیست؟
حال بیایید کمی خارج از بحث های تئوری و دانشگاهی به مسئلهی کارآفرینی نگاه کنیم. خارج از دنیای تحصیل، معمولا به افرادی کارآفرین گفته میشود که تجارت یا کسب و کار خود را راه انداخته اند. همچنین به افرادی که بر روی کسب و کار ها و تجارت ها سرمایه گذاری کردهاند نیز کارآفرین حساب میشوند. در تعریف رسمی، به شروع یک سازمان یا تجارت برای کسب سود و منفعت یا تامین نیاز های مختلف اجتماعی، کارآفرینی میگویند. اما این تعریف کارآفرینی بود ولی سوال ما این بود که کارآفرین کیست؟
کارآفرین فردی است که با فراهم کردن سرمایهی فیزیکی و نیروی انسانی یک مدل کسب و کار یا تجارت را توسعه میدهد و مسئول شکست یا موفقیت آن است. کارآفرین، سرمایه را یا از منابع شخصی خود یا از منابع خارجی تامین میکند. پس مسئولیت بابت شکست زیاد است و همچنین پاداش و کسب منفعت در تنها در صورت موفقیت است، در حالی که مدیر حرفهای برای کاری که به عهده گرفته در صورت پرداخت پول به انجام می رساند. در واقع کارآفرین علاوه بر اینکه خالق یک سازمان است، ریسک پذیری سازمان را نیز به عهده دارد. در حالی که یک مدیر حرفه ای تنها اجرا کننده است و مانند یک کارمند مسئولیت های مشخصی را انجام میدهد و حقوق دریافت میکند.
کارآفرینان معروف معمولا یا در یافتن شغل موفق نبوده اند و یا شغل خود را رها کرده اند. جالب نیست؟ آن ها مدتی بعد برای عده کثیری شغل ایجاد کرده اند.در نتیجه کارآفرینان علاوه بر حل کردن مشکلات دیگران، در اشتغال زایی نیز موثر هستند.
انوع کارآفرینی
کارآفرینی رشته بسیار پویایی است و روز به روز به انواع آن اضافه می شود. 7 نوع پیشرو کارآفرینی را در ادامه برای شما آورده ایم:
کارآفرینی کسب و کارهای کوچک
زمانی که مدیر یک شرکت بزرگ هستید باید روی عوامل مختلفی تمرکز کنید، اما در مشاغل کوچک تعداد کمی نیروی کار و کسب و کار روان و کم ریسکی دارید. کارآفرینی کسب و کارهای کوچک برای کسانی است که خواهان شغل کم دردسری هستند.
کارآفرینی شرکت های بزرگ
برای کارآفرینی یک شرکت بزرگ به تیم بزرگ نیاز دارید! این برای کسانی است که می دانند چگونه یک شرکت بزرگ با تعداد زیادی کارمند را مدیریت کنند و حداکثر سود را به دست بیاورند. کارآفرینان شرکت های بزرگ با نوآوری ها بازی می کنند و با آزمون و خطا به نتایج دلخواه خود می رسند، شرکت هایی مانند آمازون و اپل.
کارآفرینی اجتماعی
کارآفرینی که دغدغه معضلات اجتماعی را دارد و می خواهد وضعیت جامعه را بهبود دهد، کسب و کاری در راستای این هدف شکل می دهد. این استارتاپ برای کسب سود نیست و صرفا برای حل مشکلات افراد است مانند کسانی که سازمان های مددکاری غیرانتفاعی تاسیس می کنند. ریچل براتن و بیل درایتون از جمله کارآفرینان اجتماعی هستند.
کارآفرینی استارتاپ قابل ارتقا
زمانی که یک ایده توانایی ایجاد تغییر مثبت در جهان را دارد، به یک ایده قابل ارتقا تبدیل می شود. در استارتاپ قابل ارتقا به دنبال بیشترین سود در کوتاه ترین مدت هستند. ایجاد یک استارتاپ قابل ارتقا اصلا کار آسانی نیست زیرا به تجربه، آموزش و کار سخت نیاز دارد. در واقع کارآفرینان مراحلی ترتیب می بینند تا کسب و کار خود را به سرعت توسعه دهند. اینستاگرام و فیسبوک نمونه هایی از استارتاپ های قابل ارتقا هستند.
کارآفرینی پرتلاش
افرادی که می خواهند کسب و کار کوچک خود را گسترش دهند و به سرعت رشد کنند جزو این دسته کارآفرینان هستند. آن ها به اهداف خود باور دارند و از هیچ تلاشی برای موفقیت دریغ نمی کنند. در این نوع سرمایه گذاری برای تبدیل شدن به یک کارآفرین باید بسیار سخت کوش باشید. هنگامی که مردم سرمایه کمی دارند، از تلاش و کوشش برای موفقیت استفاده می کنند.
کارآفرینی نوآورانه
با اینکه همه کارآفرینان خلاق هستند محسوب می شوند، کارآفرینان نوآور ذهن ایده پردازی دارند و ایده های آن ها برای دنیای ما جدید است. آن ها همیشه به دنبال ساختن ایده های خود در دنیای واقعی هستند و می دانند چگونه از ایده هایشان دفاع کنند. استیو جابز نمونه ای از این کارآفرینان است.
کارآفرینی مقلد
کارآفرینی کار سختی است اما کارآفرین مقلد بودن آسان تر به نظر می آید. در این نوع کارآفرینی، شما از محصولات یا خدمات شرکت های دیگر تقلید می کنید و سعی دارید آن را با ویژگی بهتر تکرار کنید. یعنی فقط چند ویژگی یا آپشن کارآمدتر به آن اضافه می کنید. پس شما به یک استراتژی خاص برای فروش و تبلیغ محصول نیاز دارید.
بزرگترین کارآفرینان جهان چه تحصیلاتی دارند؟
- رید هاستینگز (Reed Hastings) بنیان گذار نتفلیکس است. او دارای دو مدرک کارشناسی در رشته های ریاضیات و علوم کامپیوتر از دو دانشگاه استنفورد و بودین است.
- جک ما، موسس علی بابا در رشته تحصیلی زبان انگلیسی و مدیریت کسب و کار تحصیل کرده است.
- سوزان ووجیتسکی اولین مدیر بازاریابی گوگل و مدیر عاملی فعلی یوتوب، در چهار رشتهی ادبیات، تاریخ، اقتصاد و مدیریت کسب و کار تحصیل کرده است.
- رایان روزلانسکی (Rayan Roslankey) مدیر عامل لینکدین، فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی در مقطع کارشناسی و دانشجوی انصرافی رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی ارشد میباشد.
- دارا خسروشاهی مدیر اجرایی پلتفرم اوبر (Uber) در دانشگاه براون و در رشتهی مهندسی برق تحصیل کرده است.
- ساتیا ناریانا نادلا (Satya Narayana nadella) مدیر عامل مایکروسافت، در سه رشتهی علوم رایانه، مهندسی برق و مدیریت کسب و کار به تحصیل پرداخته.
- ایلان ماسک (Elon Reeve Musk) موسس دو برند معروف تسلا و اسپیس ایکس، سه رشته تحصیلی اقتصاد، فیزیک و علم مواد را در دانشگاه پنسیلوانیا و استنفورد خوانده است. البته تحصیل در دورهی دکتری را رها کرد و به توسعهی شرکت های خود پرداخت.
- ایوان اشپیگل (Evan Spiegel) موسس اسنپ چت از انصرافی های دانشگاه است. او در رشتهی طراحی محصول در دانشگاه استنفورد تحصیل میکرد.
- برایان چسکی (Brian Chesky) بنیان گذار Airbnb که از رقبای صنعت هتلداری محسوب میشود، در رشتهی تحصیلی طراحی صنعتی دانشگاه رودآیلند تحصیل کرده است.
- تیم کوک (Timothy Donald Cook) مدیر عامل اپل در دو رشهی مدیریت و مهندسی صنعتی از دانشگاه آبورن و دوک تحصیل کرده است.
- مارک زاکربرگ (Mark Elliot Zuckerbrg) موسس فیسبوک و مالک واتس اپ و اینستاگرام، در دو رشتهی علوم کامپیوتر و روانشناسی در دانشگاه هاروارد تحصیل کرده است.
- لری پیج (Larry Page) یکی از موسسین گوگل، در دانشگاه استنفورد و در رشته علوم کامپیوتر تحصلات آکادمیک خود را گذرانده است.
- سرگی برین (Sergey Mikhaylovich Brin) یکی دیگر از موسسین گوگل و هم دانشگاهی لری پیج بود.
- جف بزوس (Jeffrey Preston Bezos) بنیان گذار آمازون، در رشته های برق و علوم کامپیوتر دانشگاه پرینستون تحصیل کرده است.
- سوندار پیچای (Sundar Pichai) مدیر عامل گوگل و آلفابت در رشته های تحصیلی متالوژی و علوم مواد از دانشگاه استنفورد و پنسیلوانیا تحصیل کرده است.
- استیو وزنیاک (Stephen Gray Wozniak) یکی از سه موسسین اپل است. جالب است بدانید او دانشجوی اخراجی دانشگاه کالفرنیا میباشد. او در رشتهی علوم کامپیوتر مشغول تحصیل بود.
- دنیل اک (Daniel Ek) موسس اسپاتیفای، او فقط هشت هفته در دانشگاه تحصیل کرده است.
- بیل گیتس (William Henry Gates) بنیان گذار مایکروسافت و رکورد دار ثروتمند ترین فرد جهان در چند سال، دانشجوی انصرافی رشته حقوق دانشگاه هاروارد است.