+664 آموزش
همانگونه كه مشت بسته قادر به دریافت هدیه نیست، به همان ترتیب هم، اندیشه و ذهن بسته نمیتواند هیچ درسی را بیاموزد. #پیتر مک ویلیام#
تاریخ انقضای یک دارو بیانگر چیست؟ تاریخ انقضای یک دارو در واقع بیانگر آخرین تاریخی است که شرکت دارویی تولید کننده دارو, نهایت potency و قدرت اثر آن را تضمین می کند. به طوری که انتظار می رود پس از گذشت این تاریخ, قدرت اثر دارو کم کم رو به کاهش بگذارد. انجمن پزشکی امریکا (AMA) در این راستا پژوهشی را انجام داد که طی آن به بررسی اثربخشی داروهای مختلف پس از گذشت تاریخ انقضای آنها پرداخت. طی این پژوهش مشخص شد که 88 درصد داروها به طور متوسط تا 66 هفته پس از گذشت تاریخ انقضا همچنان از نهایت اثربخشی برخوردار بودند. چرا که شرکت های دارویی معمولا تاریخ انقضای دارو را بر اساس پیش فرض نگهداری دارو در شرایط نامناسب تعیین می کنند تا در صورت نگهداری در شرایط نامطلوب, همچنان تاریخ انقضای دارو قابل استناد باشد. و اما در کنار تاریخ انقضای دارو, تاریخ دیگری نیز تحت عنوان Beyond use date درج می گردد. چرا که پس از باز کردن محفظه ی محافظ دارو دیگر تاریخ انقضا قابل استناد نبوده و این تاریخ دوم -که همواره پیش از تاریخ انقضاست- فاصله زمانی معینی را جهت استفاده از دارو تعیین می کند. و اما آیا استفاده از دارو پس از تاریخ انقضا خطر مسمومیت دارویی به دنبال دارد؟ به جز در مورد یکی از فرمولاسیون های قدیمی تتراسایکلین که پس از گذشت تاریخ انقضا موجب نوعی آسیب توبولار (سندرم فانکونی) برگشت پذیر می شود, خیر. حقیقت آن است که به جز این یک مورد هیچ گونه گزارشی مبنی بر ایجاد مسمومیت دارویی به علت گذشتن تاریخ انقضای دارو وجود ندارد و گذشتن تاریخ انقضا به خطرات مصرف یک دارو چیزی نمی افزاید بلکه تنها از قدرت اثر آن می کاهد. و به همین علت است که مصرف دارو پس از گذشت تاریخ انقضا توصیه نمی شود. چرا که برای مثال در مورد عفونت به عدم کنترل مناسب عفونت و ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی می انجامد و یا در مورد دیابت به کنترل نامناسب قند خون منجر می شود و در مورد بیماری های قلبی, با اثربخشی کم خود به افزایش حوادث قلبی عروقی منتهی می شود و ... پس در عین حال که مصرف داروها پس از گذشت تاریخ انقضا و به خصوص نگهداری آنها در منازل به هیچ عنوان توصیه نمی شود, استفاده از آنها بر طبق گزارش های موجود به طور مستقیم منجر به مسمومیت یا مرگ نخواهد شد.
⭕مکمل 5G⭕ این پنج مکمل که به 5G هم شناخته میشن، میتونن بر عملکرد پلاکتها تاثیر بگذارن. برای کسانی که آسپیرین، وارفارین و دیگر داروهاى مرتبط با انعقاد خون مصرف میکنن، آگاهی به تداخل این مکملها با دارو ضروری ست. مکملهای 5G عبارتند از : Green tea چای سبز Ginkgo biloba جینکوبیلوبا Garlic سیر Ginseng جین سنگ Ginger زنجبیل به عنوان مثال، ماده موثره جینکوبیلوبا با نام جینکولید، موجب مهار تجمع پلاکتی میشه. اگر آسپیرین مصرف میکنید، در صورت بروز علائمی مانند خونریزی، سر درد و سرگیجه، مصرف مکمل رو قطع کنید.
⭕درباره قابلیت ردیابی داروها در نمونه ادراری بعد از قطع مصرف دارو : آمفتامین ها بعد از قطع مصرف، 2 الی 5 روز قابل ردیابی هستن اما اگر شخص سابقه مصرف طولانی با مقادیر بالا داشته باشه، تا دو هفته بعد از قطع مصرف هم قابل ردیابی هستند. بنزودیازپین ها تا دو هفته بعد از قطع مصرف، قابل ردیابی هستن و در صورت سابقه مصرف طولانی و در مقادیر زیاد، حتی تا 6 هفته بعد از قطع شدن هم قابل شناسایی هستن. در ضمن مصرف سرترالین میتونه نتیجه آزمایش رو مثبت کاذب نشون بده اما اپیوییدها، 2 تا 3 روز بعد از قطع مصرف با نمونه ادرار قابل ردیابی هستن. در صورتی که از فرمولاسیون آهسته رهش استفاده شده باشه، این زمان به 6 روز میرسه، و در صورت سابقه مصرف طولانی هم تا حدود یک هفته بعد از قطع قابل ردیابی هستن. ریفامپین و کینولون ها مثل سیپروفلوکساسین ممکنه بسته به نوع تست، نتیجه رو مثبت کاذب نشون بدن. این تستها اصالتا برای تشخیص مورفین کاربرد دارن
مروری بر نکات داروهاى آنتی اسید : 1- دلیل اینکه داروهاى دسته PPI مانند امپرازول بهتره صبح تجويز بشن و H2 بلاکرها مانند رانیتیدین شبها، اینه که در ترشح اسید معده، شبها بیشتر مکانیسمهای هیستامینی و موسکارینی دخیل هستن درحالیکه بیشترین تراکم پمپ پتاسیم هیدروژن در سلولهای پاریتال رو صبحها شاهد هستیم. 2- مصرف طولانی مدت داروهاى PPI باعث کمبود ویتامین B12 میشه 3- مصرف PPI ( امپرازول، پنتوپرازول،...) در بزرگسالان تا 15 سال و در اطفال تا 3 سال ایمن محسوب میشه 4- همه داروهاى PPI بعد از مصرف طولانی مدت، باید به آهستگی کاهش و قطع بشن چون فیدبک منفی گاسترین رو مهار میکنن. 5- اس امپرازول و امپرازول تداخل رده X با پلاویکس دارن و به هیچ وجه نباید همزمان مصرف بشن. داروهاى دیگه گروه تداخل رده D, و داروهاى H2 بلاکر، در رده C تداخل با پلاویکس هستن 6- در نهایت اینکه امپرازول در بارداری در رده C بوده، در حالیکه پنتوپرازول در رده B هست و بهترین انتخاب محسوب.
آیا از حذف ارتباط خود اطمینان دارید؟
خیلی از شرکت ها دنبال نیرو میگردن؛ اول یه سر به بخش موقعیت های کاری و کارآموزی بزن شاید موقعیت دلخواهت اونجا باشه!
ثبت نیاز تحصیلی جدید