انتخاب رشته کنکور یعنی چیدمان اصولی 150 کد رشته در کنار هم و موضوعی که موجب اهمیت و سختی انتخاب رشته می شود؛ در نظر گرفتن اولویت های مختلفی در انتخاب رشته می باشد. اگر می خواهید که یک انتخاب رشته خوب داشته باشید؛ باید اولویت بندی در انتخاب رشته را رعایت نمایید. بهترین انتخاب رشته کنکور این است که بتوانید بهترین قبولی را داشته باشید برای این امر باید اولویت هایی مانند علاقه و استعداد، موقعیت شغلی و بازار کار، دوره های دانشگاهی و بومی و قطبی بودن دوره ها را در نظر بگیرید. در ادامه در مورد تمامی این اولویت بندی ها و نحوه چیدمان انتخاب رشته اصولی صحبت می کنیم.
1- علاقه و استعداد
به هیچ عنوان بر اساس شانس قبولی انتخاب رشته نکنید. اگر برای تحصیل در یک رشته، علاقه و استعداد وجود نداشته باشد؛ موفقیت در آن رشته اتفاق نمی افتد. بنابراین قبل از انتخاب رشته باید علاقه ناخودآگاه خود را بشناسید. علاقه ناخوداگاه یعنی بر اساس نظرات دیگران نباشد و همچنین بعد از گذشت سال ها کمرنگ نشود. علاقه واقعی آن است که براساس شناخت اتفاق بیفتد و بر اساس دیده ها وشنیده ها از دیگر افراد نباشد. فردی ممکن است در یک رشته موفق نباشد اما همان رشته برای شما انتهای موفقیت باشد. بنا براین در ابتدا باید با استفاده از تست های معتبر روانسنجی، علاقه واقعی خود را بشناسید و سپس تمامی رشته های دانشگاهی را بشناسید و سپس اولویت رشته های خود را بنویسید.
علاقه واقعی به تنهایی کافی نیست. در کنار علاقه باید استعداد هم باشد. خیلی از مواقع به یک رشته و شغل علاقه داریم اما متاسفانه استعداد موفقیت در آن رشته را نداریم. بنابراین در کنار تست های رغبت سنج شغلی، باید از تست های استعداد یابی هم استفاده شود. نکته قابل توجه این است که تست MBTI برای انتخاب رشته داوطلبان کنکوری مناسب نیست و باید از تست های گروه سنی 18 سال استفاده کرد که باید توسط روانشناس انجام شود.
2- موقعیت شغلی و بازار کار
علاقه و استعداد می تواند بازار کار هم ایجاد کند. حتی اگر رشته ای بدون بازار کار خوب باشد؛ اما اگر علاقه و استعداد داشته باشید می توانید در آن رشته تحصیلی کار آفرین هم باشید. اما بهتر است تا قبل از انتخاب رشته، از موقعیت شغلی و بازار کار رشته انتخابی خود آگاه باشید. خیلی از رشته های دانشگاهی در حال انقراض هستند و خیلی از رشته ها نیز نوظهور هستند که متاسفانه افراد کمی آنها را می شناسند اما بازار کار خوبی دارند.
مثلا در زیر گروه ریاضی، رشته آمار و رشته مهندسی فیزیک جز جدید ترین رشته ها و با بازار کاری عالی هستند. یا در رشته تجربی هم اکنون رشته پزشکی اصلا بازار کار خوبی ندارد و ما بیش از 10 هزار نفر پزشک بیکار داریم اما رشته هایی مانند اتاق عمل یا فیزیوتراپی و تغذیه بیشترین درآمد را دارند. همچنین رشته پروتز دندانی نیز از جمله رشته های خوب در حال حاضر می باشد.
اما رشته هایی مانند مهندسی کامپیوتر که طرفداران زیادی هم دارد؛ هم اکنون اشباع می باشد و آینده خوبی ندارد. یا همان رشته پزشکی که توضیح داده شد. بنابراین دومین عامل در اولویت بندی انتخاب رشته کنکوری سراسری، توجه به بازار کار و موقعیت شغلی می باشد. که بهتر است با یک مشاور با تجربه که به تمامی رشته ها و بازار کار آنها آشنا هست مشورت نمایید و سپس چیدمان اولویت بندی های خود را شماره گذاری نمایید.
3- نوع دوره های دانشگاهی
بعد از آنکه رشته های دانشگاهی خود را اولویت بندی کردید؛ حال نوبت به انتخاب دانشگاه و دوره های دانشگاهی می رسد. در ابتدا باید دانشگاه های مورد نظر خود را از نظر رتبه علمی و یا مسافت مشخص کنید و اولویت بندی نمایید. سپس در هر دانشگاه باید دوره دانشگاهی را مشخص نمایید. دوره های دانشگاهی به ترتیب اعتبار و ارزش مدرک عبارتند از : دوره روزانه، دوره شبانه، دوره پردیس خودگردان، دوره غیر انتفاعی و دوره پیام نور و مجازی
دوره روزانه بدون شهریه دانشگاهی می باشد و دارای امکانات رفاهی مانند خوابگاه و ..می باشد. این دوره ببشترین اعتبار مدرک را دارد. اگر در کارنامه خود کنکور مجاز به انتخاب دوره های روزانه شده اید مسلما اولین اولویت بندی در انتخاب رشته شما باید دوره روزانه باشد. سپس دوره شبانه را انتخاب کنید. دوره شبانه تمامی ویژگی های دوره روزانه را دارا می باشد اما دارای شهریه به صورت ترمی می باشد. این دوره از خوابگاه و امکانات رفاهی برخوردار نیست اما ارزش و اعتبار مدرکی بالایی دارد. رشته های پزشکی و پیرا پزشکی دوره شبانه ندارند. اما رشته های مهندسی در دانشگاه های غیر صنعتی و رشته های انسانی کد رشته های شبانه ارائه می دهند.
بعد از دوره شبانه دوره پردیس خودگردان را داریم که بیشترین طرفدار را در رشته های پزشکی، داروسازی و دندان پزشکی دارد. اما هزینه های آن بسیار بالا می باشد و بیش از ترمی 15 میلیون است اما اعتبار مدرک آن با دوره روزانه برابری می کند و در خیلی از مواقع کلاس های آنها با دانشجویان دوره روزانه یکجا برگزار می شود.
بعد از دوره های نام برده شده در انتخاب رشته، دوره پیام نور و غیر اتنفاعی را داریم. نوع دوره های دانشگاهی اولویت بندی و چیدمان مهم در انتخاب رشته است. این دوره ارزش اعتبار مدرکی کمتری دارند اما قبولی آنها بسیار راحت تر است و کد رشته های بدون کنکور نیز ارائه می دهند. رشته های مهندسی، علوم پایه و رشته های انسانی در دوره غیر انتفاعی و پیام نور ارائه می شود. در میان دانشگاه های پیام نور، دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ ارزش مدرکی بسیاری دارد و استاتید خوبی دارد. مخصوصا در رشته روانشناسی بسیار خوب عمل کرده است.
4- بومی و قطبی بودن در انتخاب رشته
اگر می خواهید شانس قبولی شما در انتخاب رشته کنکور بیشتر شود حتما باید در چیدمان اولویت بندی در انتخاب رشته، به بومی و قطبی و ناحیه ای بودن رشته ها توجه کنید. برخی از داوطلبان آزمون سراسری تصور می کنند که هر چه قدر شهر های دور تر را انتخاب کنند شانس قبولی آنها بیشتر می شود. اما این موضوع فقط در رشته های کشوری صحیح می باشد. بلکه اگر رشته ای گزینش قطبی دارد، شانس قبولی شما در استان های قطبی بالاتر است و همین امر بر گزینش ناحیه ای نیز صدق می کند. اینکه کدام رشته گزینش کشوری دارد و کدام رشته گزینش قطبی و ناحیه ای هر ساله در دفترچه شماره 2 سازمان سنجش منتشر می شود. اما به هیچ عنوان بدون آگاهی از قطبی و ناحیه ای بودن رشته ها دست به انتخاب رشته و اولویت بندی در انتخاب رشته نزنید.
چگونه یک اولویت بندی خوب در انتخاب رشته داشته باشیم؟
انتخاب رشته فرآیندی مهم است که اگر کوچک ترین اشتباهی انجام دهید راه بازگشتی ندارد و مهم ترین اقدام در انتخاب رشته اولویت بندی می باشد. بنابراین اگر می خواهید یک انتخاب رشته اصولی داشته باشید حتما باید با یک متخصص و مشاور با تجربه مشورت کنید تا به خوبی 150 انتخاب خود را اولویت بندی کنید. برای اینکار می توانید با بهترین مشاوره انتخاب رشته در تهران به صورت حضوری و آنلاین با شماره های مرکز انتخاب رشته رتبه شو (02122141820 و 09207278684) در ارتباط باشید.