دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

@page111106

با حضور پررنگ دانشجویان
جشن دانشجویی «یلدای ما» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در این مراسم شب یلدا را ذخیره عمیق فرهنگ ایرانیان دانست و گفت: ایرانیان از بیش از هفت هزار سال پیش این شب را جشن می گرفتند تا برای فرا رسیدن روزهای سرد زمستان آماده شوند .
وی در این مراسم از دانشجویانی که در کسوت کانون‌های فعال فرهنگی میزبانی این مراسم را عهده‌دار شدند، قدردانی کرد.
دکتر زالی در ادامه سخنان خود به بحران کرونا نیز اشاره کرد و افزود: دوسال پیش در روزهای غم‌بار کرونا شعار مدافعان سلامت این بود: "نه به گردهمایی شب‌های یلدا و سلام به مدافعان سلامت" و امروز با افتخار در سایه همت بلند مدافعان سلامت و غیرتمندی 300 فرزند برومند ایران زمین در کسوت شهیدسلامت، این فرصت را داریم که گردهم آییم.
وی ارزشمندی فعالیت‌های کانون‌های فرهنگی دانشجویی را یادآور شد و تاکید کرد: با تلاش شما فرهنگ دوستان ملی، سال گذشته «شب یلدا/چله» به نام ایران و افغانستان ثبت جهانی شد.
رییس دانشگاه به قدمت و پیشینه شب یلدا اشاره کرد و گفت: باستان شناسی‌های اصیل ایرانی در این باره بسیار حیرت انگیز است، اگرچه یلدا به تقویم ایرانیان به زمان داریوش اول برمی‌گردد و 500 سال قبل از میلاد مسیح شب یلدا به عنوان شبی مهم در تقویم ایرانیان مندرج شد، اما بررسی‌های باستان‌شناسی روز دیگری را برای شب یلدا رقم می‌زند، حدود هفت هزار سال شب یلدا در ایران قدمت دارد.
دکتر زالی ادامه داد: شب یلدا نقطه و فصل مشترک فرهنگی و تمدنی منطقه‌ای وسیعی دارد که از شرق به هندوستان، مرکز ایران و در غرب به بین‌النهرین متصل می‌شود، اگرچه ما ایرانیان با افتخار این شب را جشن می‌گیریم ولی مستندات گواه این مطلب است که این شب به فصل مشترک فرهنگی جغرافیایی شباهت دارد.
رییس دانشگاه به چرایی جشن باستانی شب یلدا اشاره کرد و افزود: یکی از قدیمی‌ترین واژه‌های باستانی یلداست، ریشه این واژه متعلق به زبان سریانی و کشورهای مشترک‌المنافع است. در این زبان یلدا به معنای زایش، ولادت و میلاد است، در فرهنگ عمیق ایرانی بعد از گذر از شب‌های محزون پاییزی و در جابجایی فصول، ایرانیان باستان با هوش و ذکاوت سرشاری که داشتند با نیم نگاهی به پدیده‌های طبیعی دریافتند که خورشید در جنوب شرقی ترین مکان طلوع می‌کند و دقیقا بالعکس غروب می‌کند و ایران این شب را که بعد از آن طول شب و روز یکسان می‌شد را به عنوان شب یلدا انتخاب کردند.
وی به ارتباط شب یلدا و جشن میلاد مسیحیت نیز اشاره کرد و ادامه داد: هیچ تردیدی وجود ندارد که همبستگی تاریخی بین جشن میلاد مسیحیان و جشن شب یلدا وجود دارد.
دکتر زالی به نماد رنگ یلدا نیز اشاره کرد و گفت: طولانی‌ترین طول موج رنگی مربوط به رنگ قرمز است و از طرفی در رنگین‌کمان اولین رنگی که ظاهر می‌شود هم قرمز است، بنابراین قرمز نمادی از شروع و طولانی بودن است، این موضوع مهر تاییدی بر هوش بالا و ذکاوت ایرانیان دارد.
رییس دانشگاه با بیان اینکه رنگ قرمز در بسیاری از تمدن‌های آسیایی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد ادامه داد: قرمز رنگ نشاط، انرژی و هیجان است، از طرفی هندوانه و انار میوه‌های مخصوص یلدا هستند با خوردن هندوانه حرارت و گرمای تابستان را در زمستان به ارمغان می‌آوریم و انار هم که میوه‌ای مختص فصل سرما است بنابراین ترکیب این دومیوه نمادی از رسیدن به اعتدال در دو فصل سرد و گرم است.
همبستگی خانوادگی و مهیا شدن فرصتی برای تعامل و درکنار یکدیگر بودن، شاهنامه خوانی و تفال به حافظ از دیگر ویژگی‌های شب یلداست که دکتر زالی به آن اشاره کرد و افزود: این موضوع نشان‌دهنده این است که موضوع کتابت و شعرخوانی و توجه به هنر در بین ایرانیان جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد.
دکتر زالی با بیان اینکه شب یلدا طبق رسوم و سنت‌های ایرانیان فرصت مناسبی برای گردهم آمدن اعضای خانواده است، گفت: یلدا فرصت مطلوبی فراهم می‌آورد تا فارغ از مشغله‌های شغلی و فردی در کنار هم باشیم.
وی تاکید کرد: جمع خانواده و در کنار یکدیگر بودن یکی از سنت‌های اصلی ، پایدار و ماندگار یلداست، این موضوع نمادی از آموزه‌های درخشان ملی و دینی ایرانیان برای تقویت و ترویج صله‌ی رحم است.
به گفته رییس دانشگاه یلدا فرصت ارتباط بین‌نسلی و عاطفی را مهیا می‌کند، مثال واضح برای این موضوع مراسمی است که در برخی مناطق کشور با عنوان فال سوزن اجرا می‌شود، این مراسم در برخی استانها قدمت دیرینه دارد به این شکل که افراد سالخورده خصوصا مادربزرگ‌ها ابیات و اشعاری را می‌خوانند و پس از به پایان رسیدن هر شعر دختر نوجوان خانواده که نماد نسل بعدی است با سوزن زدن بر پارچه‌ای بکر ، با آوای مادر بزرگ همراه می‌شود، این سنت زیبا و دیرینه نیز یکی از نمادهای ارتباط بین‌نسلی در ایرانیان را به نمایش می‌گذارد.
دکتر زالی با بیان اینکه یلدا نمادی از وحدت و انسجام ایرانیان است اضافه کرد: استانها و مناطق مختلف کشور در شب یلدا مراسم آیینی مخصوص منطقه و شهر خود را برگزار می‌کنند.
رییس دانشگاه توجه به آیین‌های بومی ، اقلیمی و خرده فرهنگ‌های ایرانیان و پژوهش در این خصوص را راهکار مناسبی برای تر‌ویج سنت‌های اصیل و زیبای ایران و ایرانیان و واکاوی فرهنگی ملی دانست.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، جشن دانشجویی یلدای ما به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه،کانون‌های فرهنگی و با همکاری معاونت بین‌الملل، جهاد دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و با حضور بیش از هزارنفر از دانشجویان و جمعی از مسئولان دانشگاه و همچنین چهره‌های فرهنگی از جمله اردشیر رستمی نویسنده و شاعر کشور برگزار شد.
منبع:
https://sbmu.ac.ir/

image
image
image
image

در آستانه روز دانشجو صورت گرفت؛
بازدید شبانه معاون درمان وزارت بهداشت از خوابگاه امام علی(ع)
معاون درمان وزارت بهداشت از مجتمع خوابگاهی دانشجویی پسرانه امام علی(ع) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بازدید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، در این بازدید که با حضور جمعی از مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه برگزارشد، دکتر سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت به گفت و گو با دانشجویان پرداخت.
وی با بیان اینکه گرامیداشت روز دانشجو، بهانه‌ای برای قدردانی از تلاش‌های جوانان این مرزو بوم است، گفت: تمام ارکان دانشگاهها ووزارت بهداشت، قدردان زحمات دانشجویان با هدف کمک به سلامت مردم هستند.
دکتر کریمی تاکید کرد: هدف این است که جایگاه دانشجو را قدر بدانیم و در زمینه‌های علمی، بالندگی، ورزش و تزکیه اقدامات لازم را انجام دهیم.
وی تقویت روحیه نشاط در دانشجویان را ضروری عنوان کرد و افزود: گفت و گوی چهره به چهره با دانشجویان و شنیدن صحبت‌های آنان از نزدیک به تسهیل روند مطالبات کمک می‌کند.
دکتر کریمی با بیان اینکه رسیدگی به وضعیت معیشتی، اموزشی و جایگاه شغلی دانشجویان در آینده از موارد مهم و در دستور کار وزارت بهداشت است، ادامه داد: بی‌تردید رویکرد وزارت بهداشت تعالی و عدالت در نظام سلامت است.
به گفته معاون درمان وزارت بهداشت اجرای طرح ادغام در آموزش و در درمان به این معنا نیست که آموزش و یا درمان از هم جدا هستند بنابراین تمام معاونان وزارت بهداشت و دانشگاه از نزدیک در جریان روند امور دانشجویان هستند.
وی در جمع صمیمانه با دانشجویان خوابگاهی از نزدیک در جریان صحبت‌ها و خواسته‌های دانشجویان قرار گرفت.
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در حوزه آموزش‌های بالینی، درمان بیماران در اولویت است اظهار کرد: دانشجویان باید بادستورالعمل‌ها، وظایف و قوانین آشنایی داشته باشند و فعالیت‌های خود را در این چارچوب انجام دهند.
وی خطاب به دانشجویان گفت: اگر حقوق خود را بشناسید و با قوانین آشنا باشید در تمامی حوزه‌ها می‌توانید از آن صیانت کنید، اساتید نیز باید در این راستا بستر مناسب را فراهم کنند.
بازدید از در نمازخانه، اتاق‌های دانشجویی، کتابخانه و سالن تربیت بدنی خوابگاه بخشی از این بازدید بود.

image

محققان دریافتند؛
آلودگی هوا فشارخون را افزایش می‌دهد.
به گفته پژوهشگران، آلودگی هوای ناشی از ترافیک سنگین می‌تواند فشار خون افراد را افزایش دهد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افرادی که هنگام رانندگی تنها هستند و در اتومبیل خود ماسک می‌زنند، کار بیهوده‌ای نمی‌کنند.
ممکن است ماسک N95 منبع مورد اعتمادی برای فیلتر کردن آلودگی هوا، به ویژه در هنگام ترافیک باشد. بر اساس یافته‌های یک پژوهش جدید، آلودگی هوا به ویژه در ترافیک می‌تواند منجر به افزایش شدید و پایدار فشارخون در افراد شود.
این پژوهش که 28 نوامبر 2023 در نشریه مجله سالانه پزشکی داخلی منتشر شده است، گزارش می‌دهد بودن در ترافیک و تنفس هوای آلوده، با افزایش 4.5 میلی متر جیوه در فشار خون در ارتباط است.
به گفته پژوهشگران دانشگاه واشنگتن، افزایش فشارخون ناشی از مواجهه با آلودگی هوای مرتبط با ترافیک (TRAP) در طی 60 دقیقه به اوج خود می‌رسد و تا 24 ساعت ادامه می‌یابد.
دکتر جوئل کافمن، سردبیر مسئول پژوهش و استاد دانشگاه واشنگتن، همه گیری شناس و کارشناس بهداشت محیط، گفت: آلودگی هوای ناشی از ترافیک حتی در سطوح کم، به نظر می‌رسد که سبب افزایش قابل توجه فشارخون می‌شود.
دکتر جان هیگنز، متخصص قلب و عروق ورزشی در دانشکده پزشکی مک گاورن در UTHealth در هیوستون، گفت: یافته‌های این پژوهش نشان می‌‎دهد مسافران وسایل نقلیه روزانه هوای آلوده بزرگراه‌ها را تنفس می‌کنند و ممکن است در روزهای کاری فشارخون بالا را تجربه کنند.
دکتر هیگینز ادامه داد: این یافته‌ها که سرعت افزایش فشارخون و تداوم آن برای مدت طولانی را نشان می‌داد، خیره کننده بود.
کافمن نیز اظهار کرد: گروه ما پیش از این نشان داده بود که مواجه شدن با اگزوز دیزل سبب افزایش فشارخون می‌شود. پژوهش ترافیک جاده‌ای برای آزمایش این یافته‌ها در یک محیط واقعی با جداسازی اثرهای آلودگی هوای مرتبط با ترافیک طراحی شده است.

منبع خبر: ACP Journals

image

مقاومت میکروبی تا سال 2050 بیش از سرطان قربانی می‌گیرد

دکتر نازلی نادر کارشناس تجویز و مصرف منطقی داروهای اداره تعالی سازمانی معاونت غذا و داروی دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ضمن گرامیداشت هفته جهانی آگاهی‌سازی داروهای ضدمیکروبی گفت: 18 تا 24 نوامبر مصادف با 27 آبان تا اول آذرماه به عنوان هفته جهانی آگاه‌‌سازی داروهای آنتی میکروبیال نامگذاری شده است.
به گفته وی افزایش آگاهی و درک عموم مردم درخصوص مقاومت به آنتی‌میکروبیال‌ها از طریق ارتباط موثر و آموزش را از اهداف کلیدی این طرح است.
دکتر نادر این هفته را یک کمپین جهانی برشمرد که هر ساله برای افزایش آگاهی عمومی درخصوص مقاومت به داروهای آنتی‌میکروبیال و ترویج بهترین اقدامات در این خصوص در بین مردم، سهامداران و سیاستگذاران حوزه سلامت برگزار می‌شود.
وی شعار امسال این هفته را "همه با هم برای پیشگیری از مقاومت به داروهای ضدمیکروبی" عنوان کرد.
دکتر نادر با اشاره به تاثیر داروهای ضدمیکروبی بر رشد میکروارگانیسم‌ها خاطرنشان کرد: این داروها شامل آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای ضدباکتری، ضدویروس، ضدقارچ و ضدانگل هستند که برای درمان عفونت‌ها استفاده می‌شود اما مردم بیشتر با واژه آنتی‌بیوتیک آشنایی دارند که زیرمجموعه داروهای ضدمیکروبی است.

image