عنوان: "انعطافپذیری شناختی" و ابعاد اجتماعی شکوفایی: گذار از معلولیت به "دگرتوانی"
خلاصهای از آنچه عرضه خواهد شد:
در جلسهی قبل با بحث دربارهی رواندرمانی و مشاوره، به عوامل درونی پیرامون شکوفایی انسانی اشاره کردیم، در این جلسه تأملی خواهیم داشت بر نقش عوامل محیطی. این کار را با تمرکز بر مفهوم «معلولیت» انجام میدهیم و به پیامدهای این موضوع در شکوفایی همهی انسانها اشاره خواهیم کرد. (از معلولیت جسمی فقط بهعنوان نمونهای از عوامل ایجاد محرومیت نام میبریم اما این سخن بر تمام درجاتی از محرومیت که افراد جامعه تجربه کنند نیز صادق است.)
در جلسات گذشته گفتیم میتوان خوانشی تکاملی از شکوفایی انسان ارائه کرد که ایرادات وارد بر داروینیسم اجتماعی را، که درصدد حذف ناتوانها و کمتوانها در راستای بهنژادی انسان بود، نداشته باشد. در این جلسه این خوانش بدیل را معرفی خواهیم کرد. (این جلسه آخرین جلسه از مجموعهی چهار سخنرانیِ پیرامون خوانشی تکاملی از شکوفایی و خوبزیستن است.)
ابتدا از این دعوی دفاع میشود: «فرد نابینایی که در روستای محرومی از آفریقا زندگی میکند به نسبت فرد مشابهی که همان میزان از آسیب چشمی را دارد اما در توکیو زندگی میکند، به معنای واحدی معلول نیست.» میتوان فردی را که در توکیو زندگی میکند و توانسته است با توجه به امکاناتی که جامعه برای او فراهم کرده قابلیتهای خود را به نحوی پرورش دهد که شهروندی فعال باشد، «دگرتوان» نامید و نه «معلول».
اگر نشان دهیم که مفهوم معلولیت وابسته به محیط است نشان دادهایم که میتوان مفهوم معلولیت را با تغییر در محیط تغییر داد. از این نکته در بحث شکوفایی قابلیتها در تمام انسانها بهره میگیریم و از اقتصاد و سیاست شادکامی سخن خواهیم گفت و وظیفهی اصلی دولتها را افزایش شکوفایی مردم جامعه معرفی خواهیم کرد.
همچنین اشاره خواهیم کرد که شکوفایی و خوب زیستن نیازمند شرایط محیطی متناسب است و "آزادی انتخاب" و "عدالت اجتماعی" در صدر چنین شرایطیاند.
اگر شکوفایی وابسته به شرایط است باید نگاهی ویژه به تغییرات محیطی داشته باشیم و اثرات تغییراتی مانند گرمایش زمین، افزایش اتوماسیون، و گسترش انقلاب صنعتی چهارم (از جمله گسترش هوش مصنوعی) را بر شکوفایی انسان رصد کنیم.
از نیاز روزافزون به "مهارتهای نرم" سخن خواهیم گفت. در چنین شرایطی چگونه میتوان "انعطافپذیری شناختی" را افزایش داد و تاثیرات آن بر خوبزیستن مردم چیست؟
از ساعت 16:30 تا 17:30 هم جلسه رونمایی از دو کتاب روانشناسی کاربردی شادکامی با ترجمه ترو حسینی و ویراستاری دکتر هادی صمدی و فلسفه شادکامی با ترجمه پروانه یوسفی و ویراستاری تورج اله وردی برگزار خواهد شد
مشتاق دیدارتان در روز 25 خرداد در سالن 8 باغ کتاب تهران هستیم
1402/03/25 - 14:00 تاریخ شروع
1402/03/25 - 17:30 تاریخ پایان
جلسه چهارم سلسله نشست های شکوفایی و خوب زیستن هنوز پستی منتشر نکرده است